.
|START |Vår verksamhet 
Studiecirkeln       
Kontakta oss      
|Falluja-
insamlingen
|Vad händer i Irak?
Krigsförbrytelser  
Motståndsrörelsen
|"Demokratin" 
Regimen i Irak
Folkrätt             
|Imperalism           
Olja och ekonomi
Iraks grannar      
|Antikrigsopinion 
Vad gör Sverige?
Media & desinfo.
|Vad händer i USA? 
I övriga världen?   
|
.
Föreningen IrakSolidaritet
Irak

. .
Utskriftbar version
.
VAD HÄNDER I IRAK?
KRIGSBROTT
MOTST.RÖRELSEN
USAs ETABL I IRAK
Senast ändrat
2015-09-09
2015-09-01
2015-09-01
2015-08-28
utdrag
2015-08-28
2015-08-28
Joe Biden, Obamas vice-president, på blixtbesök Bagdad 090915Han är djupt impopulär i Irak. Hans delnings-och splittringspolitik upprör irakierna. I Bagdad sammanträder han med USAs ÖB i Irak general Odierno, USAs nye ambassadör Christopher Hill och gröna zonens utrikesminister Zebari. Granateld träffade samma dag gröna zonen, nära USAs befästa mastodontambassad
2015-08-28
Utförsäljningen av Iraks oljaLasse Karlssons artikel, "Fortsatta motsättningar och oklarheter kring Iraks olja", kommer längre ner på denna sida.Utförsäljningen av Iraks olja”Stoppa dessa kontrakt som gynnar de multinationella bolagen och förpassar den irakiska oljepolitiken tillbaka till 20-talet”, säger den irakiske oljeexperten Issam Al-Chalabi som talade i Sverige november 2008 på inbjudan av IrakSolidaritet.”Vi hotas av ekonomisk ockupation”, säger Jaber Khalifa Jaber, chef för parlamentets olje-och gasutskott.De bolag som fick lämna Irak när oljan nationaliserades 1972, bjuds nu åter in av den irakiska klientregimen.
2015-08-28
 
2015-08-26
utdrag
2015-08-26
USA:s ambassadör i Irak Christopher Hill kräver att Irak öppnar fler oljefält för investerare.Mer än en tredjedel av Iraks totala oljereserver ska bjudas ut till de internationella bolagen i december.
.



PRESSMEDDELANDEN
SITE-KARTA


BRÄNNPUNKT IRAK
V å r   t i d n i n g
INNEHÅLL
.

Tortyr och fängelser i Irak

Amnesty har publicerat en ny rapport om tortyren i Iraks fängelser:
Iraq: Broken bodies, tortured minds: Abuse and neglect of detainees in Iraq
Total straffrihet råder i ett rättslöst samhälle. Fångar torteras med vidriga metoder som genom ”kvävning” med plastsäckar runt huvudet, en metod kallad ”syre”. Erkännanden framtvingas genon tortyr. USA har utan några villkor lämnat över ett stort antal irakiska fångar till den irakiska regimens tortyrfängelser. Amnesty uppskattar antalet fångar till 30.000.
Troligtvis finns långt fler fångar i Iraks många hemliga fångläger.
IrakSolidaritet uppmanar därför till oberoende internationella undersökningar om antalet fängelser, fångar, tortyr och utomrättsliga avrättningar. Människorättsorganisationer måste kunna besöka alla fängelser.
Hungerstrejk på irakiska fängelser.
Se våra frågor till partierna och de rödgröna partiernas svar.

läs mer om fängelser och tortyr
110210

Glöm aldrig Abu Ghraib!
Många tidigare opublicerade foton tagna av fängelsevakter.
Fotoserie från Abu Ghraib
Krigsförbrytare ska ställas inför rätta!
100926

Rättslösheten är total i Irak och USA har inte krävt några garantier mot tortyr när de överlämnar irakiska fångar till de irakiska myndigheterna. Trots vetskapen om allmänt spridd tortyr.
USA uppger sig ha 200 speciella säkerhetsfångar kvar i amerikanskt fängelse.
Uppgifterna om antal fångar, kända och hemliga fångläger, varierar starkt.
Irakiska parlamentsledamöter har hävdat att Irak har upp till 430.000 fångar och att det finns över 400 kända och hemliga fängelser. Röda Korset har inte tillträde till alla fängelser.
Det är allvarligt när en federal domstol i september 2010 uteslöt att CIA-fångar i utländska fängelser skulle kunna processa om ”påstådd tortyr”. Det skulle kunna blottlägga regeringshemligheter".
”Till dags datum”, säger ACLU:s Ben Wisner, ” har inte ett enda offer för Bushs tortyrprogram fått föra fram detta i domstol. ”Om detta beslut står kvar, kommer USA att ha stängt sina domstolar för tortyroffer, medan man ger full immunitet till deras torterare”.
Därför kräver IrakSolidaritet oberoende internationella undersökningar med tillträde till alla fägelser i Irak.
100915

CIA:s tortyroffer får inte processa. Torterarna får full immunitet.

Nyordning, samma övergrepp. Om olagliga arresteringar och tortyr i Irak.
Tortyr är allmänt utbrett och används för att tvinga fram "bekännelser".
”Många fångar har dött i irakisk fångenskap, uppenbarligen efter att ha torterats och misshandlats av fängelsepersonal”, skriver Amnesty i ny rapport. Kortfattat på svenska
Hejdlösa övergrepp i irakiska fängelser
I Iraks tortyrkammare
Brittiske medborgaren Ramze Shihab Ahmed reste till Irak för att hjälpa sin fängslade son, men blev själv fängslad och tortetad.
Vittnesmål om fler våldtäkter av irakiska kvinnor än män i Abu Ghraib.
Irakiska Kurdistan: Amnesty kräver stopp för olagliga fängslanden i området
”Många människor är fängslade utan anklagelse eller dom”. ”Några av fångarna har arresterats av kurdiska säkerhetsstyrkor, andra av USA”. Många arresterades redan före 2006 och sitter fortfarande olagligt fängslade.
Samtidigt som krigsförbrytaren Blair tar emot ett pris för insatser till försvar för mänskliga rättigheter ur Bill Climtons händer, avslöjas allt mer om brittiska mord på fångar och tortyr.
Rabiha al-Qassab, 63, nordvästra London, vädjar om hjälp för sin man som fängslats utan rättegång och torterats med el-chocker, kvävningssimulationer och blivit slagen.
100915

Sju fångar dog för några dagar sedan under en fångtransport från Tajifängelset till Tasfeeratfängelset.
100517
Al-Maliki förnekar tortyren
Om tortyren i det nyligen avslöjade hemliga fängelset som stod under Al-Malikis befäl, har han följande att säga i TV-kanalen Iraqiya: ”Det är lögner – en förtalskampanj förd av utländska ambassader och media. Det finns inga hemliga fängelser alls i Irak”.
Han anklagar de torterade fångarna för att själva ha åstadkommit märken och ärr.
Amnesty och andra människorättsorganisationer har uppmanat Iraks människorättsminister att utreda tortyren. Han har tvingats avsluta ministeriets egna påbörjade undersökningar enligt en initierad officiell västerländsk källa.
IrakSolidaritet kräver oberoende internationella undersökningar om fängelser, tortyr, hemliga fängelser, utomrättsliga avrättningar med mer.
läs mer
100430
92% av tidigare irakiska fångar lider av psykisk sjukdom, visar en nyligen publicerad studie
Barnen till 82% av dessa fångar presterar sämre i skolan, säger forskaren Mohammed Mahmoud. De saknade hjälp hemma och varofta hemma från skolan.
I 56% av fallen, har familjerna förlorat huvudförsörjaren.
UNAMI, FN:s organ i Irak har fått mängder av klagomål på allvarliga övergrepp i fängelserna.
Det är mycket trångt i de fängelser många fångar har tillbringat åratal utan vare sig åtal eller rättegång.
Forskaren Mahmoud uppmanar polisen att sluta arrestera mängder av Mosulbor utan arresteringsorder och kompensera de fångar som är oskyldiga.
Studien har gjorts av forskare vid Mosuluniversitetet och uppvisar en skrämmande bild av fångarnas situation och effekterna på deras familjer.
100423

Följ Andrew North (BBC) till ett fängelse
som lyder under inrikesministeriet

150 fångar i en liten sal. De sover och tvättar sig i skift. Många har varit här i åratal utan vare sig åtal eller dom.

Det kan vara 50 grader varmt i Bagdad och här trängs människor som arresterats utan arresteringsorder och är oskyldiga.
Reportaget gjordes 2005 men speglar väl dagens verklighet.
läs mer och se reportaget
100423

Hemligt fängelse avslöjat i Irak
Gamla Muthanna flygplatsfängelse lyder direkt under Al-Maliki.
Fångar har systematiskt torterats. En fånge beskriver dagliga våldtäkter, en annan uppger att gans underkläder är helt nedblodade. De 431 fångarna har hållits fängslade under fruktansvärda förhållanden. ”Mer än hundra har torterats och har många ärr på sina kroppar”, sade en officiell talesperson med kunskap om inspektionen av fängelset. ”De slog folk och de använde elektricitet. De kvävde dem med plastpåsar och andra metoder”.
Fångar har tvingats betala mutor på upp till 1000 dollar för att få ringa till anhöriga.
Naturligtvis är det graverande att ännu ett hemligt tortyrfängelse avslöjats medan Al-Maliki och Allawi slåss om premiärministerposten.
”Att det finns hemliga fängelser i Irak, visat att militära enheter i Irak tillåts att okontrollerat begå brott mot mänskliga rättigheter”, säger Hassiba Hadj Sahraoui, Amnestys Mellanöstern och Nordafrika vice direktör.
Amnesty och andra människorättsorganisationer understryker att Irak är ett rättslöst land. Fångar kan hållas fängslade i åratal utan åtal eller rättegång.
Han uppmanar Al Maliki att undersöka alla anklagelser. Al-Maliki säger sig inte veta någonting.

Avslöjandet att irakiska trupper med amerikansk assistans dödat två Al Qaedaledare kom mycket lägligt.
Lite väl lägligt. Ännu så länge har inte de dödades identitet klargjorts med hjälp av DNA. Ändå talar amerikanska och irakiska ledande politiker och militärer om stor seger mot terrorismen
100421

President Obama kunde väl åtminstone satt stopp för tortyren!

Inte ens på Guatánamo har
tortyren upphört och Bagramfängelset i Afghanistan nämner Obama inte ens. De många hemliga fängelserna och tortyren i Irak är det också tyst om.
Dessutom tillsätter Obama tidigare biträdande chefen för CIA, Edward McLaughlin, att internt utreda hur ”kalsongbombarincidenten” kunde inträffa.
Mc Laughlin var behjälplig med all slags ”cover up” inför angreppet på Irak för att dölja lögnen om massförstörelsevapen och andra lögner.
100113
Publicering av tortyrfoton blockeras

Försvarsminister Robert Gates har blockerat all publicering av tortyrfoton från Irak och Afghanistan. ”De kan försätta amerikanska soldater i fara.”
läs även

091116
ACLU (Amerikanska unionen för medborgerliga rättigheter) har i domstol krävt publicering av dessa foton och fått stöd för detta i domstolsbeslut. Försvarsdepartementet svarade först jakande på beslutet.
Inflytelserika senatorer vill stoppa publiceringen.
General Raymond Odierno, USAs befälhavare i Irak, har yttrat sig mot publiceringen.
Amnesty International i USA redovisar och protesterar mot detta nya nederlag för ”transparens och ansvar”.
Amnesty International i USA protesterar mot att Obama återinför Bushadministrationens hårt kritiserade militärkommissioner i Guántanamofängelset. ”Det är ett hån mot den amerikanska konstitutionen, internationell rätt och underminerar fundamentala människorättskriterier”.
090520
FNs högkommissarie för mänskliga rättigheter, Navi Pillay, uppmanar Obama att ”sprida ljus över de grumliga områden som har med arresteringar, förhörsmetoder, hemliga bortrövanden och fängelsevillkor att göra för de personer som anklagas för att vara inblandade i terrorism”.
090515
FNs specielle rapportör om tortyr, Manfred Nowak, uppmanar USA att ställa George Bush och Donald Rumsfeld inför rätta för tortyr och dålig behandling av Guantánamofångar. USA har ratificerat FNs tortyrkonvention och har ”en rättslig plikt” att åtala dem.
090120
Hemligt CIA-fängelse avslöjat i Bagdad

Tidigare fångar berättar om ett hemligt CIA-fängelse i södra Bagdad där fångarna sov direkt på golvet i något som beskrivs som en järnbox.
100-tals arresterade i Mosul och Bakuba förda till regeringsfängelser i Bagdad. Inga anklagelser har rests mot fångarna.
090118

Skrämmande förhållanden i Iraks fängelser, Brännpunkt Irak mars 2009 (sid 25-26).
Tortyr, mord, försvinnanden, våldtäkter och misär. Abu Ghraib är inget undantag. Det är skakande förhållanden både i amerikanska, irakiska och gemensamt administrerade fängelser.
Många barn hålls fängslade.
En fängelsestudie från Tikrit publicerad 19 januari 2009 redovisar tortyr, våld, våldtäkter, utomlagliga avrättningar, dumpning av lik och massförvaring av fångar på små utrymmen.
Amnesty International protesterar mot de många avrättningarna i Irak. I början av maj avrättades 12 personer samma dag. 128 personer hotas av nära förestående avrättning.
Sveriges regering och riksdag måste kräva att FN och humanitära organisationer får tillträde till alla fängelser Irak . Oberoende undersökningar måste komma till stånd.
090518
några tidigare artiklar
”USA:s irakiska fångar”
I massarresteringar bl.a under de många offensiverna förs irakiska fångar till amerikanska Guantánamos i Irak. De försmäktar ofta i åratal utan anklagelser eller rättegång.
Minst 375 barn finns bland de fängslade.
080815

Närmare 100.000 fångar hålls godtyckligt fängslade i amerikanska och irakiska fängelser i Irak. De flesta har gripits vid raider i irakiska byar och städer.

”Jag är 9 år, jag är bara ett barn”, ropar en liten pojke i ett amerikanskt fångläger när några irakier beledsagade av amerikanska soldater, passerar taggtrådsstaketet i lägret.
”Vi är alla under 18 och vi har varit här mer än ett år”, ropar andra.
Läs mer
Youtube

”Våra män anklagades och vi fängslades” och ”många av oss har våldtagits”
Kvinnorna på Khadimiyafängelset i Bagdad sitter fängslade utan anklagelse och dom eller lösa anklagelser för ”terrorism”.
Se reportage från Khadimiyafängelset

Kvinnor sitter fängslade utan vare sig åtal eller dom. Total rättslöshet råder. En kvinna fängslades när polisen sökte efter hennes man. Mannen släpptes. Kvinnan fick en dödsdom.
Reportage från 2007

I februari 2007 deltog IrakSolidaritet i en internationell kampanj för att rädda 4 kvinnor som hotades av avrättning genom hängning. Tre av dem anklagades för ”terrorism”. Enligt Amnesty anklagades dessa kvinnor för att med sina män och bröder ha dödat amerikanska och irakiska soldater. Det kallar vi motstånd mot ockupationen. Inga bevis har lagts fram.
Irakiska fångar placeras i små träboxar.
080815

Senast ändrad: 2015-08-26
.
IrakSolidaritets
Plattform
.

• USA ut ur IRAK – villkorslöst och omedelbart!

• Ett fritt och självständigt Irak!

• Stöd motstånds- kampen!

• Inget svenskt stöd till ockupationen!


----------------------


• An unconditional and immediate US withdrawal from Iraq!

• A free and independent Iraq!

• Support for the resistance struggle!

• No Swedish support to the occupation!


Iraq Solidarity Association in Stockholm

.
Irak
.
International Anti-Occupation Network
.
Fred i Irak är en möjlighet
Le Feyt-förklaringen
Le Feyt forklaring 08.pdf
.
.
IrakSolidaritets
Uttalanden
Läs mer
.

Brännpunkt Irak
(vår tidning)

Läs mer
.
Iraks kulturarv måste räddas
Läs och skriv på!
.
Stöd Iraks akademiker och intellektuella!
Läs och skriv på!
.
USA ut ur Irak
../../page_images/dot.gif
Powered by Enburk
© 2005-2008 IrakSolidaritet | Kontakt: info@iraksolidaritet.se | http://www.iraksolidaritet.se .