.
|START |Vår verksamhet 
Studiecirkeln       
Kontakta oss      
|Falluja-
insamlingen
|Vad händer i Irak?
Krigsförbrytelser  
Motståndsrörelsen
|"Demokratin" 
Regimen i Irak
Folkrätt             
|Imperalism           
Olja och ekonomi
Iraks grannar      
|Antikrigsopinion 
Vad gör Sverige?
Media & desinfo.
|Vad händer i USA? 
I övriga världen?   
|
.
Föreningen IrakSolidaritet
Irak

. .
Utskriftbar version
Senast ändrat
2015-09-09
2015-09-01
2015-09-01
2015-08-28
utdrag
2015-08-28
2015-08-28
Joe Biden, Obamas vice-president, på blixtbesök Bagdad 090915Han är djupt impopulär i Irak. Hans delnings-och splittringspolitik upprör irakierna. I Bagdad sammanträder han med USAs ÖB i Irak general Odierno, USAs nye ambassadör Christopher Hill och gröna zonens utrikesminister Zebari. Granateld träffade samma dag gröna zonen, nära USAs befästa mastodontambassad
2015-08-28
Utförsäljningen av Iraks oljaLasse Karlssons artikel, "Fortsatta motsättningar och oklarheter kring Iraks olja", kommer längre ner på denna sida.Utförsäljningen av Iraks olja”Stoppa dessa kontrakt som gynnar de multinationella bolagen och förpassar den irakiska oljepolitiken tillbaka till 20-talet”, säger den irakiske oljeexperten Issam Al-Chalabi som talade i Sverige november 2008 på inbjudan av IrakSolidaritet.”Vi hotas av ekonomisk ockupation”, säger Jaber Khalifa Jaber, chef för parlamentets olje-och gasutskott.De bolag som fick lämna Irak när oljan nationaliserades 1972, bjuds nu åter in av den irakiska klientregimen.
2015-08-28
 
2015-08-26
utdrag
2015-08-26
USA:s ambassadör i Irak Christopher Hill kräver att Irak öppnar fler oljefält för investerare.Mer än en tredjedel av Iraks totala oljereserver ska bjudas ut till de internationella bolagen i december.
.PRESSMEDDELANDEN
SITE-KARTA


BRÄNNPUNKT IRAK
V å r   t i d n i n g
INNEHÅLL
.

Nätbulletin nr 1: 2006-10-05

IrakSolidaritets kampanj om massförstörelsen av städer

Humanitär katastrof råder
i Irak

USA:s systematiska ödeläggelse av landets infrastruktur gör det dagliga livet till en ständig kamp för tillvaron. Enligt officiella amerikanska försvarskällor bombades minst 18 städer under 2005 och bombningarna ökar. Falluja är bara en av många bombade och förstörda städer.

Föreningen IrakSolidaritet uppvaktade nyligen Göran Perssons regering med ett uttalande om denna förstörelse.

Uttalandet är ett led i den kampanj föreningen bedriver för att väcka opinion mot USA-alliansens ockupation av Irak.

Föreningen har fått svar från Göran Persson. Ladda ned och läs svaret. Se längst ned på sidan.

Säkerhetsrådets resolutioner har blivit en mur bakom vilken regeringen Persson tar betäckning. Verkligheten göre sig icke besvär. Regeringen har inte klart och tydligt fördömt USA:s många brott mot humanitär rätt. Enligt svaret från Göran Persson är det motståndet som är huvudproblemet i Irak. Inte ockupationen. Sverker Åström är ganska ensam i sin konsekventa kritik av regeringspolitiken.

USA:s systematiska förstörelse av sjukhus, ambulanser, vatten och elverk, bostäder, skolor och offentliga byggnader gör normalt liv omöjligt för civilbefolkningen.

Provinshuvudstaden Ramadi har under månader befunnit sig under attack och belägring av USA. Läs irakiska människorättsorganisationers protest till FN.

I september månad revs hela kvarter runt regeringsbyggnaderna i Ramadi för att ”hindra terroristattacker mot dessa”

Falluja hotas av ett tredje stort amerikanskt anfall. Läs.

Skyttegravar runt hela Bagdad


Just nu står ”återerövringen av Bagdad” i fokus. I början av augusti 2006 fick den amerikanska Strykerbrigadens 3.700 soldater order av general Peter Chiarelli, befälhavare över de multinationella styrkorna, att stanna i Bagdad trots avslutad tjänstgöring.

Han kallar enligt ABC News denna återerövring för ”en av de svåraste uppgifter den amerikanska armén någonsin stått inför”. ”Det här kommer att bli en kampanj som inte liknar någon annan ni deltagit i. Vi startade i Doradistriktet igår och rensade runt 4.000 hem”, sade general Chiarelli till ABS News 8 augusti.

Enligt samme general kommer Bagdadborna att ”stödja sin regering och erkänna dess legitimitet”.

Bagdad ska rensas. Distrikt för distrikt.

För att behärska Bagdad har den irakiska regeringen enligt New York Times 15 september 2006 beslutat att bygga vallgravar runt hela 7 miljonstaden Bagdad. Bagdad ska ”förseglas.” Vägar ska spärras av och nya vägspärrar och betongblock upprättas.

Alla Bagdads bilar ska passera genom 28 kontrollstationer.

Blotta tanken skrämmer. Bagdads invånare kommer inte att finna sig.

Planen som ska genomföras på några veckor, enligt New York Times.

I de razzior från kvarter till kvarter som USA nu företar genom Bagdad beslagtas vapen, grips och dödas människor. De som finns kvar utlämnas försvarslösa till inrikesministeriets härjande sekteristiska miliser/dödsskvadroner. Fler döda och stympade kroppar hittas än någonsin tidigare. Amerikanska soldater finns aldrig långt bort när tjogtals med bilar dyker upp och milismän kliver ut, dödar och fängslar folk.

Det som finns kvar av Bagdads ekonomiska liv riskerar att förblöda när staden kollektivt ska bestraffas på detta sätt. I ett land där arbetslösheten är runt 70 procent. Se även Iraq: The Cost of Asymmetry.

I fler och fler städer har murar och vallar rests både runt och mellan olika stadsdelar och vägspärrar upprättats. Folk kommer vare sig in eller ut utan tillstånd. Pass och passertillstånd utfärdas av USA.

Föreningen IrakSolidaritet försöker väcka opinion mot denna totala förstörelse av infrastruktur och försöker uppmärksamma hur allt normalt liv omöjliggörs med avsikt. USA inbillar sig att utblottade, flyende familjer med sjuka barn utan el och vatten inte ska stödja motståndsrörelsen. Kampen för livets nödtorft ska ta all deras tid.

Jean Ziegler, FN:s specielle rapportör för rätten till föda, anklagar USA för att blockera städer och beröva befolkningen vatten och el.

I svensk TV och press råder tystnad om USA:s medvetna och systematiska förstörelse av Iraks infrastruktur. Tystnaden bryts bara av rapporter om hat mellan sunni- och shiamuslimer som gör allt för att ta livet av varandra.

Vi får inte veta att USA underblåser sekteristiska motsättningar och att USA genomdrivit den administrativa lagen TAL som tvingar Irak att genomföra val enligt etnisk och religiös tillhörighet.

Läs om solidariteten mellan shia- och sunnimuslimer som försöker gömma och skydda varandra mot de miliser som i de flesta fall tillhör regeringspartierna. IRIN (FN:s nyhetsbyrå).

Motståndsrörelsen i Irak är framgångsrik. USA:s svar är kollektiv bestraffning av civilbefolkningen, i strid med humanitär rätt.

I november 2006 är det kongressval i USA, oppositionen mot Irakkriget växer på hemmaplan och Bushadministrationen behöver resultat i ”kampen mot terrorism.”

Alltså måste Bagdad krossas, men förtroendet för Al Malikiregeringens förmåga att bekämpa motståndet är inte på topp. Det framkom tydligt i Bushs hotfulla tal i FN nyligen då han sade att ”vi kommer inte att överlämna ert lands framtid till terrorister och extremister. I gengäld måste ert lands ledare klara av de utmaningar landet står inför och ta svåra beslut för att bringa säkerhet och framgång.”

Till New York Times säger en militär expert att ”Höga regeringstjänstemän har delgett mig att de tar andra alternativ i betraktande än demokrati.” Han har tagits emot och informerats av Vita huset. Han samtyckte till att tala med tidningen på villkor att han fick vara anonym. (New York Times 17 augusti.)

Den amerikanska krigsmakten kräver en 26 procents ökning av militärbudgeten för 2008. Från 111,8 miljarder dollar för 2006 till 141 miljarder dollar för 2008.

Irakierna vill att USA-alliansen lämnar landet visar en serie nya undersökningar.
Den irakiske presidenten Jalal Talabani däremot hävdade i FN för två veckor sedan att koalitionstrupperna måste stanna till landets säkerhetsstyrkor ”är kapabla att sätta stopp för terrorism och upprätthålla stabilitet och säkerhet” (Washington Post 27 september 2006).

Enligt University of Marylands attitydundersökning PIPA vill 71 procent att den irakiska regeringen kräver att koalitionstrupperna lämnar landet. 77 procent anser att USA har för avsikt att hålla permanenta baser i landet. Sex av 10 anser att det är rätt att attackera USA-koalitionens soldater.

Det är även viktigt att notera att majoriteten av alla irakier stöder tanken på en ”stark central regering.” Detta gäller även kurder och shiiter. Något helt annat än vi får läsa i vår svenska press. Läs här.

På University of Michigans fråga om de tre främsta orsakerna till USA:s närvaro i Irak svarade 76 procent att det var för att kontrollera oljan, 41 procent att det var för att ha baser i landet och 32 procent att det var för att stödja Israel.

Chefen för ett irakiskt gallupinstitut som krävde att få vara anonym i rädsla för att bli mördad sade till Washington Post att 80 procent av irakierna ville att de främmande trupperna omedelbart skulle lämna landet. Undersökningen utfördes i augusti. Enligt samma tidning är ”den vanligaste teorin på Bagdads gator att den amerikanska militären skapar inbördeskrig för att hitta en ursäkt att stanna kvar.”

”Bushadministrationen har för avsikt att ta död på War Crimes Act” skriver tidningen The Nation 5 september 2006. Den amerikanska lagen War Crimes Act infördes 1996 och gör det till ett brott att bryta mot Genèvekonventionen. Artikeln ger en god bakgrund till Bushs försök att undergräva denna lag.

Bushadministrationen har kommit en bra bit på väg. Läs om de nya terrorlagarna som kongressen i slutet av september röstade ja till:

 • http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?a=576611
 • http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?a=576616
 • http://www.iraksolidaritet.se/index.php?nr=200

  Vänsterpartiets ordförande Lars Ohly deltog i en av de få, kanske den enda, radiodebatten om Sveriges utrikespolitik i slutet av valrörelsen. Det var ett framsteg när Lars Ohly hävdade att irakierna har rätt till väpnat motstånd under ockupation.

  Det är märkligt att vänsterpartiet nu kräver att Sverige ska öppna konsulat i Kurdistan. Det är ett erkännande av Sveriges diplomatiska förbindelser med den irakiska regeringen och åtminstone indirekt ett erkännande av kurdisk separatism. Sverige har upprättat diplomatiska relationer med USA:s klientregim i Bagdad. Ambassaden finns i Amman (Jordanien) av säkerhetsskäl.

  PIPA-undersökningen visar att även kurderna vill ha en ”stark, central regering. Det är en annan sak vad de med USA och Israel samarbetande kurdiska partierna säger. Den kurdiske presidenten Talabani uttalade nyligen inför FN:s generalförsamling att han ville att USA-koalitionens trupper skulle stanna i landet. Se vänsterpartiets uttalande: http://www2.unt.se/avd/1,1786,MC=2-AV_ID=532994,00.html

  En rad vänsterpartister har kritiserat sin partilednings krav på konsulat i Erbil i tidningen Flamman 29 september 2006. http://www.flamman.se/opinion.php?id=3700

  Israeliska experter tränar kurdiska miliser i Kurdistan enligt BBC-reportage.
  Arabiska journalister har länge hävdat detta och att flygförbudstiden under sanktionerna mot Irak utnyttjades till ett allt intimare samarbete mellan Israel och den kurdiska lokala regeringen. Glöm inte att USA utnyttjade kurdiska peshmergas i det stora anfallet på Falluja i november 2004.

  Av de nyheter som sipprar fram från Kurdistan kan man nog dra slutsatsen att de två gamla krigsherrepartierna som har makten i Kurdistan och samarbetar med USA och Israel håller befolkningen i schack. Demonstrationer och protester mot förtryck och korruption har ägt rum. Se BBC-News.

  Chefen för Bagdad museum tvingad i landsflykt
  Donny George, chefen för Bagdads museum och det irakiska riksantikvarieämbetet, lämnade i augusti Irak med sin familj. I 30 års tid har han kämpat för att bevara och restaurera Iraks mångtusenåriga kulturskatter.

  Vi minns nog alla hur museet plundrades i början av ockupationen medan ockupationsmakten tittade på.

  I maj 2006 talade han på Medelhavsmuseet i Stockholm om de oerhörda svårigheterna att skydda kulturen under ockupationen.

  Han reste runt världen för att få pengar och stöd till olika projekt. Bland annat berättade han i Stockholm hur han från Japan utverkat pengar till ett antal bilar som med beväpnade vakter patrullerade berömda arkeologiska utgrävningsplatser. Allt detta är nu borta.

  I en diskussion berättade han hur den amerikanska armén använt jord från utgrävningar för att bygga en vall runt staden Samarra för att kontrollera den.

  Så sent som i somras attackerades museet av ett 50-tal beväpnade män. Museets vakter sköt tillbaka och lyckades den gången försvara museet.

  Donny George kunde till sist inte ens betala löner till sina anställda.

  Men innan han lämnade museet förseglades det.

  Iraks kulturarv är även mänsklighetens. Det som händer är djupt tragiskt och ett brott mot oss alla. Läs mer.
  Sigyn Meder

  Ladda ner Göran Perssons brev
  Perssons brev 060915.pdf

Senast ändrad: 2015-07-30

Ladda ner Göran Perssons brev
Perssons brev 060915.pdf
.
IrakSolidaritets
Plattform
.

• USA ut ur IRAK – villkorslöst och omedelbart!

• Ett fritt och självständigt Irak!

• Stöd motstånds- kampen!

• Inget svenskt stöd till ockupationen!


----------------------


• An unconditional and immediate US withdrawal from Iraq!

• A free and independent Iraq!

• Support for the resistance struggle!

• No Swedish support to the occupation!


Iraq Solidarity Association in Stockholm

.
Irak
.
International Anti-Occupation Network
.
Fred i Irak är en möjlighet
Le Feyt-förklaringen
Le Feyt forklaring 08.pdf
.
.
IrakSolidaritets
Uttalanden
Läs mer
.

Brännpunkt Irak
(vår tidning)

Läs mer
.
Iraks kulturarv måste räddas
Läs och skriv på!
.
Stöd Iraks akademiker och intellektuella!
Läs och skriv på!
.
USA ut ur Irak
../../page_images/dot.gif
Powered by Enburk
© 2005-2008 IrakSolidaritet | Kontakt: info@iraksolidaritet.se | http://www.iraksolidaritet.se .