.
|START |Vår verksamhet 
Studiecirkeln       
Kontakta oss      
|Falluja-
insamlingen
|Vad händer i Irak?
Krigsförbrytelser  
Motståndsrörelsen
|"Demokratin" 
Regimen i Irak
Folkrätt             
|Imperalism           
Olja och ekonomi
Iraks grannar      
|Antikrigsopinion 
Vad gör Sverige?
Media & desinfo.
|Vad händer i USA? 
I övriga världen?   
|
.
Föreningen IrakSolidaritet
Irak

. .
Utskriftbar version
Senast ändrat
2015-09-09
2015-09-01
2015-09-01
2015-08-28
utdrag
2015-08-28
2015-08-28
Joe Biden, Obamas vice-president, på blixtbesök Bagdad 090915Han är djupt impopulär i Irak. Hans delnings-och splittringspolitik upprör irakierna. I Bagdad sammanträder han med USAs ÖB i Irak general Odierno, USAs nye ambassadör Christopher Hill och gröna zonens utrikesminister Zebari. Granateld träffade samma dag gröna zonen, nära USAs befästa mastodontambassad
2015-08-28
Utförsäljningen av Iraks oljaLasse Karlssons artikel, "Fortsatta motsättningar och oklarheter kring Iraks olja", kommer längre ner på denna sida.Utförsäljningen av Iraks olja”Stoppa dessa kontrakt som gynnar de multinationella bolagen och förpassar den irakiska oljepolitiken tillbaka till 20-talet”, säger den irakiske oljeexperten Issam Al-Chalabi som talade i Sverige november 2008 på inbjudan av IrakSolidaritet.”Vi hotas av ekonomisk ockupation”, säger Jaber Khalifa Jaber, chef för parlamentets olje-och gasutskott.De bolag som fick lämna Irak när oljan nationaliserades 1972, bjuds nu åter in av den irakiska klientregimen.
2015-08-28
 
2015-08-26
utdrag
2015-08-26
USA:s ambassadör i Irak Christopher Hill kräver att Irak öppnar fler oljefält för investerare.Mer än en tredjedel av Iraks totala oljereserver ska bjudas ut till de internationella bolagen i december.
.PRESSMEDDELANDEN
SITE-KARTA


BRÄNNPUNKT IRAK
V å r   t i d n i n g
INNEHÅLL
.

En professors död

Nu pågår en systematisk mordkampanj mot irakier som tar till orda mot ockupationen.

Det skriver i en kommentar Haifa Zangana i den brittiska tidningen The Guardian 28 februari 2006. Hon är kvinnokämpe och författare, född i Irak och före detta fånge under Saddams regim. En längre version av denna artikel kommer att publiceras i boken Not One More Death snart.

I ett brev till en vän i Europa skrev Abdul Razaq al-Na'as, professor vid Bagdaduniversitetet i 50-årsåldern, hur han sörjde sina dödade vänner och kolleger. Brevet slutade: "Jag undrar vem det blir härnäst."

Det blev han själv. 29 januari körde al-Na'as bilen från kontoret på Bagdaduniversitetet. Två andra bilar blockerade vägen och beväpnade män öppnade eld. Han dödades omedelbart.

Al-Na'as är inte förste akademikern som dödats i förödelsen i det "nya Irak". Hundratals akademiker och vetenskapsmän har mött sitt öde sedan invasionen i mars 2003. Enbart i de olika Bagdaduniversiteten har över 80 medlemmar av personalen dödats. Utbildningsmionistern sa nyligen at 296 av undervisningspersonalen hade dödats under 2005 och 133 sårats.

Inte ett enda av dessa brott har utretts av ockupationsmaktren eller interimsregeringarna. De överlåter det till internationella humanitära grupper och antikrigsorganisationer. Bland dem är Brysseltribunalen om Irak, som har sammanställt en lista för att övertyga FNs specielle rapportör om summariska avrättningar att utreda saken; de gör det med hjälp av irakiska akademiker som riskerar livet under sakens gång. Deras undersökningar visar att offren är både män och kvinnor från hela Irak, med olika etniska, religiösa och politiska bakgrunder. De flesta hade talat ut mot ockupationen. I de flesta fall har de dödats på ett sådant sätt att man kan anta kallblodigt lönnmord. Ingen har tagit på sig ansvaret.

Som många andra irakier tror jag att dessa mord är politiskt motiverade och knutna till ockupationsmakternas misslyckade försök att få samhälleligt stöd av någon betydelse i landet. För att nå ockupationens mål måste självständiga tänkesätt utplånas. Vi känner att vi bevittnar ett avsiktligt försök att förstöra intellektuellt tänkande i Irak.

Dr al-Na'as var ett välkänt ansikte i TV-kanalerna al-Jazeera och al-Arabiya. Han fördömde ofta de USA-ledda styrkornas fortsatta närvaro i Irak och kritiserade de religiöst baserade interimsregeringarna och deras milisier.

Hans fall är ett eko av mordet på akademikern Dr Abdullateef al-Mayah. Han var en framstående förkämpe för mänskliga rättigheteroch kritiker av ockupationen och mördades bara tolv timmar efter att han framträtt i al-Jazeera där han fördömde korruptionen inom det USA-utsedda irakiska regerande rådet.

Läs hela artikeln via länken nedan. Läs också vad nyhetsbyrån IPS skriver om mordkampanjen.
.
IrakSolidaritets
Plattform
.

• USA ut ur IRAK – villkorslöst och omedelbart!

• Ett fritt och självständigt Irak!

• Stöd motstånds- kampen!

• Inget svenskt stöd till ockupationen!


----------------------


• An unconditional and immediate US withdrawal from Iraq!

• A free and independent Iraq!

• Support for the resistance struggle!

• No Swedish support to the occupation!


Iraq Solidarity Association in Stockholm

.
Irak
.
International Anti-Occupation Network
.
Fred i Irak är en möjlighet
Le Feyt-förklaringen
Le Feyt forklaring 08.pdf
.
.
IrakSolidaritets
Uttalanden
Läs mer
.

Brännpunkt Irak
(vår tidning)

Läs mer
.
Iraks kulturarv måste räddas
Läs och skriv på!
.
Stöd Iraks akademiker och intellektuella!
Läs och skriv på!
.
USA ut ur Irak
../../page_images/dot.gif
Powered by Enburk
© 2005-2008 IrakSolidaritet | Kontakt: info@iraksolidaritet.se | http://www.iraksolidaritet.se .