.
|START |Vår verksamhet 
Studiecirkeln       
Kontakta oss      
|Falluja-
insamlingen
|Vad händer i Irak?
Krigsförbrytelser  
Motståndsrörelsen
|"Demokratin" 
Regimen i Irak
Folkrätt             
|Imperalism           
Olja och ekonomi
Iraks grannar      
|Antikrigsopinion 
Vad gör Sverige?
Media & desinfo.
|Vad händer i USA? 
I övriga världen?   
|
.
Föreningen IrakSolidaritet
Irak

. .
Utskriftbar version
.
VAD HÄNDER I IRAK?
KRIGSBROTT
MOTST.RÖRELSEN
USAs ETABL I IRAK
Senast ändrat
2015-09-09
2015-09-01
2015-09-01
2015-08-28
utdrag
2015-08-28
2015-08-28
Joe Biden, Obamas vice-president, på blixtbesök Bagdad 090915Han är djupt impopulär i Irak. Hans delnings-och splittringspolitik upprör irakierna. I Bagdad sammanträder han med USAs ÖB i Irak general Odierno, USAs nye ambassadör Christopher Hill och gröna zonens utrikesminister Zebari. Granateld träffade samma dag gröna zonen, nära USAs befästa mastodontambassad
2015-08-28
Utförsäljningen av Iraks oljaLasse Karlssons artikel, "Fortsatta motsättningar och oklarheter kring Iraks olja", kommer längre ner på denna sida.Utförsäljningen av Iraks olja”Stoppa dessa kontrakt som gynnar de multinationella bolagen och förpassar den irakiska oljepolitiken tillbaka till 20-talet”, säger den irakiske oljeexperten Issam Al-Chalabi som talade i Sverige november 2008 på inbjudan av IrakSolidaritet.”Vi hotas av ekonomisk ockupation”, säger Jaber Khalifa Jaber, chef för parlamentets olje-och gasutskott.De bolag som fick lämna Irak när oljan nationaliserades 1972, bjuds nu åter in av den irakiska klientregimen.
2015-08-28
 
2015-08-26
utdrag
2015-08-26
USA:s ambassadör i Irak Christopher Hill kräver att Irak öppnar fler oljefält för investerare.Mer än en tredjedel av Iraks totala oljereserver ska bjudas ut till de internationella bolagen i december.
.PRESSMEDDELANDEN
SITE-KARTA


BRÄNNPUNKT IRAK
V å r   t i d n i n g
INNEHÅLL
.

Massdemonstrationer i Bagdad, Basra, Nasseriya, Najaf, Karbala, Babylon, Maysan, Diwaniya, Amara, Sulimaniya, medan USA-koalitionen och regimen fortsätter att bomba Anbar
USA:s bombningar i Irak har nu pågått ett år och många civila dödas av såväl koalitionens som regimens bombangrepp.
USA sänder fler militärer till Irak
Flyktingkatastrofen förvärras
läs mer om situationen i Irak

Det är 60 grader varmt, men folket har nästan ingen el, inget rent vatten och obefintlig basservice.
”Ni ska inför rätta hela bunten! Ni är alla tjuvar”, ropade de många tusentals demonstranterna 31 juli och 7 augusti i jättedemonstrationer på Tahrirtorget i Bagdad.
”Om vi inte kan förse irakier med elektricitet, varför köper då folk inte privata generatorer?”, kommenterade en irakisk politiker.
Liknande paroller mot den av USA tillsatta regimen hördes i de demonstrerande städerna runt om i Irak 7 augusti och i många tidigare demonstrationer där oljearbetare protesterat i Basra mot usla arbetsförhållanden och bönder mot att oljebolagen konfiskerar deras jord. 5000 järnvägsarbetare som inte får ut sina löner, har hotat med strejk och att stoppa tågen.
Demonstranterna ropar ut att de tänker fortsätta protesterna mot korruption varje fredag.

Förutom de konkreta kraven riktade mot misär, elände och korruption, riktar sig demonstrationerna alltmer mot regimens sekterism. ”Vi är alla irakier”, ropar demonstranterna, precis som i tidigare proteströrelser. Vi vill inte styras av religiösa partier. Staten ska vara sekulär, säger demonstranterna. ”Vi vill ha en civil stat”. ” Politisk islam har misslyckats”.

Demonstranterna kräver förändring av det politiska systemet”. De kräver förändring av det korrupta rättssystemet, beskrivet i många rapporter från internationella organisationer. De kräver att politikerna ska stå till svars för den rådande korruptionen.
Alla politiska och religiösa grupper deltar tillsammans. Demonstrationerna har en enande, antisekteristisk verkan. I shiamuslimska heliga städer som Najaf och Karbala ställs politikerna till ansvar för rådande elände och den ”politiska processen” ifrågasätts.
Det är värt att påminna om parlamentsvalet 2010 då USA genomdrev att Al-Maliki åter fick en period som premiärminister trots att han förlorade valet. Allawi, shiamuslim som fick stöd av många sunnimuslimer, vann valet på paroller om antisektarism, men tvingades bort med USA:s hjälp. Alla dessa politiker är en del av ockupationen, men Iraks folk har inte haft andra valmöjligheter.
Den långa traditionen av samlevnad mellan etniska och religiösa grupper återkommer ständigt trots alla försök att tillintetgöra den.

Folk har fått nog och detta är inte den första massproteströrelsen sedan 2011 då ockupationen officiellt proklamerades vara slut. De tidigare slogs ner i blodig repression och ledde till väpnat försvar i Anbar. I Hawija, nära Kirkuk, dödades över 50 fredliga demonstranter av militär och SWAT-trupper och fredliga demonstranter dödades i Falluja, Ramadi och Mosul.


Folk har fått nog i hela Irak. I den nuvarande massrörelsen demonstrerar människor i många områden med shiamuslimsk majoritet. En stor del av sunnibefolkningen i Falluja och Ramadi, Anbarprovinsen och Mosul befinner sig omringade av säkerhetsstyrkor och de okontrollerade miliser regeringen gjort sig beroende av. Och de bombas dagligen av koalitionen och regimens flyg.
Offensiver mot dessa städer pågår. Vi påminner om USA:s bombningar i Ramadiområdet för att hindra Daesh att ta över staden. 300.000 civila drevs i flykt av bombningar och strider. Dessutom stärktes USA:s och Irans samarbete. USA:s bomber hjälper proiranska miliser.
Det väcker vrede och stor rädsla hos sunnibefolkningen. De har inte glömt milisernas mord under ockupationen, deras sekteristiska paroller och den etniska rensning av sunnimuslimer som följer i deras spår.

Massdemonstrationer mot korruption, fattigdom och elände enar det irakiska folkets alla etniska och religiösa grupper. Ockupationen har drabbat alla irakier med en dysfunktionell stat och regering.
USA gjorde sekterismen lagstadgad och de olika marionettregimerna har följt ockupationens fastlagda politik.
Al-Maliki bedrev en synnerligen sekteristisk politik och är nu en av landets tre vicepresidenter. Han har vägrat att lämna premiärministerbostaden och uppmuntrar personligen de olika miliserna.
Al-Maliki som slog ner tidigare massrörelser och är sinnebilden för korruption, säger sig nu stödja demonstranterna.
Ryktena går att han vill komma tillbaka som premiärminister och försöker attrahera den shiamuslimska demonstrerande befolkningen.
Den religiösa shiamuslimske ledaren al-Sistani uppmanar premiärminister al-Abadi att ta itu med korruptionen. Premiärministern lovar reformer. Han lovat att vicepresidentposterna ska bort, men det kräver förändringar av konstitutionen och det dröjer...
Politiker som kallat alla demonstranterna för terrorister svänger och uttalar sitt stöd för demonstranternas krav.
Maktkamp pågår inom ledande partier och politiker. Många vill tillgodogöra sig kraften i protesterna och avleda dem i kontrollerbara former. De starkt sekteristiska miliserna försöker liksom al-Maliki att blanda sig i. Det förväntas att de till nästa val kommer att ha politiska partier som ställer upp.
Irakier har en stark tradition av att leva tillsammans, alla etniska och religiösa grupper. Starka krafter försöker bryta upp denna tradition.
Starka sekteristiska krafter förda till makten i gröna zonen av USA, driver etnisk rensning i skuggan av de nu pågående kriget. Vi ser det tydligt under striderna i Anbar. Städer eller byar som intas av miliserna (”den folkliga mobiliseringen”), befrias inte bara från Daesh, utan från sunnimuslimer som drivs i flykt och inte tillåts komma tillbaka. Allt under parollen ”bekämpa terrorismen”. Det är även omstritt vilka områden som "befriats" eller ej.
”Området tillhör de som befriat det” har blivit ett ledande slagord som tillämpas.
Laglösheten är total. Att sunnimuslimer fruktar milisvälde är inte förvånande och hindrar mobilisering av sunnimuslimer mot Daesh. De tvingas till ett visst beroende av. Annars dödas de.
IrakSolidaritet har i uttalanden och artiklar understrukit nödvändigheten av politiska och diplomatiska lösningar som hela befolkningen kan ha förtroende för.


USA bombade och förstörde Iraks vatten-och elanläggningar under såväl Gulfkriget som ockupationen. Trots Iraks oljerikedom har de olika klientregimerna inte lyckats återställa elproduktionen. Miljarder har försvunnit i korruption medan den korrupta politikerklassen blivit miljardärer eller åtminstone miljonärer.
Enligt regeringsuppgifter, har runt 35.000 fabriker tvingats stänga under de senaste 20 åren på grund av elbrist. 7 miljoner har blivit arbetslösa på grund av denna elbrist.
Politikerlöner och pensioner väcker folklig vrede. 50-70.000 dollar i månaden, 600.000-840.000 dollar om året och dessutom 30.000 dollar om året i bostadstillägg är vanligt bland politiker och parlamentsledamöter.

Irak är en kollapsad stat efter sanktioner, krig och ockupation och har en icke-fungerande regering som är beroende av såväl USA som Iran.Dessa frågor och de komplexa förhållandet mellan USA och Iran i Irak, har vi behandlat i några tidigare artiklar på hemsidan och återkommer i frågan.


USA-koalitionens bombningar
2657 flygangrepp har USA-koalitionen utfört över Irak sedan 8 augusti 2014 då bombräderna inleddes, meddelar Centcom 7 augusti 2015.
3300 USA-militärer och 1200 soldater från 17 länder i USA-koalitionen, deltar i Operation Inherent Resolve för att som det heter ”tillintetgöra IS” och ”träna de irakiska säkerhetsstyrkorna”.

Enligt uppgift är ytterligare 1250 soldater från Fort Drum på väg till Irak och dessutom stationeras ytterligare 450 soldater från Fort Hood i Kuweit för att delta i Mellanösternstriderma.

7 USA-soldater har dött i Irak under det gångna året.
USA:s tredje Irakkrig trappas upp.

Kostnderna för USA:s nya krig i Irak och Syrien överstiger under ett år 3 miljarder dollar, över 9 miljoner dollar om dagen.
Områden som bombats regelbundet under augusti i år enligt USA:s uppgifter är: Mosulområdet, Fallujaområdet, Habbaniyaområdet, Ramadiområdet, Huwaya, Sinjar, Makhmur, Tal Afar, Hit, Haditha och Bghdadi.
President Obama påtalar stora segrar i kriget mot Daesh (IS), medan USA:s underrättelsetjänster hävdar att Daesh inte försvagats under det gångna årets bombanfall.
Centcom anger exakta siffror på förstörda tanks, förstörda byggnader och annat förstört material trots att etta är omöjligt. Den fruktansvärda ödeläggelsen och att många civila dödas och såras, vill USA inte erkänna.
Centcoms chef, general Lloyd Austin, höga militärer och politiker är på upprepade besök i Bagdad.

Såväl politiker som militärer är överens på en punkt. Krigen kommer bara att fortsätta. Det finns inget slut i sikte. Och USA står inför avgörandet om man ska använda ”USA-militärer närmare frontlinjerna för att försäkra sig om att de irakiska styrkorna kan påskynda sina ryckiga framsteg”. I tidigare artiklar har vi redovisat pågående diskussioner om ”boots on the ground” och konstaterat att specialstyrkor från USA deltagit i strid.

Civila offer för USA-koalitionens bombningar
Det har varit uppenbart att USA-koalitionens bombningar drabbat civilbefolkningen hårt. Många civila har dödats och skadats och städer ligger till stor del i ruiner. Flyktingskarorna bara växer.
USA fortsätter att förneka civila dödsfall.
Till detta kommer regimens urskillningslösa bombningar av Anbarprovinsen som har pågått i 19 månader.

I dagarna har internationell press skrivit om AirWars, en ny organisation som seriöst försöker fastställa civila offer i Irak och Syrien. Ingen lätt uppgift eftersom alla dödsoffer inte redovisas ens i arabisk press. Släktingar i Irak vittnar om civila dödsoffer som inte rapporteras i media och därför inte heller av AirWars. Det kan ibland vara svårt att fastställa om det var USA-koalitionen eller regimen som bombade.

En ny rapport från AirWars, Cause for Concern /Augusti 2015), anser att Västs hållning är ohållbar. En grupp forskare i Storbritannien och Irak har noga undersökt flygattacker sedan 2014.
Ett av de senaste exemplen:
Igår bombade USA-koalitionen en glasfabrik 15 km från staden Rutba.
Många flyktingfamiljer hade tagit sin tillflykt till denna fabrik. 4 barn och 2 kvinnor dog i denna flygattack och 10 civila skadades.
4 april dödades 5 medlemmar av samma familj i byn Fadhiliya , nära Mosul. Bland dem fanns en 8-årig flicka och den gravida mamman. Guardian skriver om detta. Ett av få exempel i ”main stream media”.

Irakier uppger att USA-koalitionen bombar ekonomisk infrastruktur, medan Daesh-förläggningar ofta slipper undan. Detta återkommer i många rapporter från Irak och istället tvingas befolkningen att fly. Detta upplevs som ett led i etnisk rensning, något som i många fall bekräftas av Human Rightys Watch och Amnesty.

Fallujas civilbefolkning i katastroftillstånd efter 19 månaders bombattacker
Regimen har bombat Falluja sedan årsskiftet 2013-2014 med tusentals dödade och skadade som följd och USA-koalitionen bombar runt Falluja och i Anbarprovinsen sedan augusti förra året.
Sjukhuset har bombats eller raketbeskjutits av regimen 40 gånger.
Stora delar av sjukhuspersonalen har flytt, bland dem många läkare. Sjukhuskällor i Falluja uppgav
följande 6 augusti 2015: akutmottagningen på Falluja allmänna sjukhus fick denna dag ta hand om 3 dödade civila, ett barn och 2 kvinnor och 9 skadade, varav 3 barn och en kvinna.
Och samma källa uppgav att 3257 civila har dödats sedan januari 2014 i flygattacker och raketbeskjutningar, varav 283 kvinnor och 433 barn. 5276 har skadats , varav 598 kvinnor och 712 barn.
I media är det tyst!
Se den skakande filmen om civilbefolkningens lidande i Falluja!

Flyktingtragedin
Enligt FN:s uppgifter har 3,1 miljoner människor drivits i flykt i Irak sedan januari 2014.
FN tror att ytterligare 1, 7 miljoner människor riskerar att bli internflyktingar under 2015.
Dessutom finns över en miljon flyktingar från ockupationen.
250.000 syriska flyktingar finns också i Irak.
8, 2 miljoner människor är i akut behov av hjälp.
De pågående och kommande offensiverna mot Ramadi, Falluja och hela Anbarprovinsen beräknas ha denna effekt. När striderna började i Ramadi i april, flydde 300.000 människor.
Internflyktingar är skyddslösa, ibland svåra att nå i farliga områden. De flyende väntar i dagar vid checkpoints eller släpps inte in. Detta är fallet med sunnimuslimer som söker sig till Bagdad. Broar blockeras av soldater och endast människor som har någon som ansvarar för dem i Bagdad, släpps in. Detsamma gäller irakiska Kurdistan. Många tvingas tillbaka till osäkra läger där det inte finns vare sig mat eller vatten och strider pågår. 52 småbarn har dött i hettan bara på senare tid i irakiska Kurdistan.
Internflyktingar som redan flytt både 2 och 3 gånger har dödats i bombanfall.
84% av de internationella humanitära organisationernas sjukvårdsinrättningar i Irak har stängts. Endast 8% av utlovade bidrag har flutit in.

Rutba, 150731

Enligt media flyr befolkningen Daesh. I själva verket, och det framgår i många flyktingintervjuer, flyr befolkningen såväl bombningarna som strider mellan regeringens säkerhetsstyrkor och miliser med Daesh och Daeshs övertagande av städer och de övergrepp som sker efter övertagandet. Dessa brott drabbar Iraks minoriteter som kristna, yezidier och andra grupper. Attentat drabbar alla befolkningsgrupper. Mer sällan berörs det lidande som drabbar sunnibefolkningen som flyr eller mördas även av Daesh.
FN:s generalsekreterares representant i Irak, Jan Kubis, uttryckte 3 augusti 2003 sin stora oro över rapporter om dussintals dödade och skadade civila under bombangrepp 31 juli 2015 i Rutba, västra Anbar. 3 hus som internflyktingar tagit sin tillflykt till bombades.

Föreningens uttalanden angående svensk militär till Irak finns i ett tidigare nyhetsbrev

Fotot högst upp är från Tahrirtorget i Bagdad 7 augusti 2015

Nästa foto är från Babylon 7 augusti 2015
Sigyn Meder
150810

Senast ändrad: 2015-09-09
.
IrakSolidaritets
Plattform
.

• USA ut ur IRAK – villkorslöst och omedelbart!

• Ett fritt och självständigt Irak!

• Stöd motstånds- kampen!

• Inget svenskt stöd till ockupationen!


----------------------


• An unconditional and immediate US withdrawal from Iraq!

• A free and independent Iraq!

• Support for the resistance struggle!

• No Swedish support to the occupation!


Iraq Solidarity Association in Stockholm

.
Irak
.
International Anti-Occupation Network
.
Fred i Irak är en möjlighet
Le Feyt-förklaringen
Le Feyt forklaring 08.pdf
.
.
IrakSolidaritets
Uttalanden
Läs mer
.

Brännpunkt Irak
(vår tidning)

Läs mer
.
Iraks kulturarv måste räddas
Läs och skriv på!
.
Stöd Iraks akademiker och intellektuella!
Läs och skriv på!
.
USA ut ur Irak
../../page_images/dot.gif
Powered by Enburk
© 2005-2008 IrakSolidaritet | Kontakt: info@iraksolidaritet.se | http://www.iraksolidaritet.se .