.
|START |Vår verksamhet 
Studiecirkeln       
Kontakta oss      
|Falluja-
insamlingen
|Vad händer i Irak?
Krigsförbrytelser  
Motståndsrörelsen
|"Demokratin" 
Regimen i Irak
Folkrätt             
|Imperalism           
Olja och ekonomi
Iraks grannar      
|Antikrigsopinion 
Vad gör Sverige?
Media & desinfo.
|Vad händer i USA? 
I övriga världen?   
|
.
Föreningen IrakSolidaritet
Irak

. .
Utskriftbar version
.
VÅR VERKSAMHET
FÖRENINGEN
STUDIECIRKELN
KONTAKTA OSS
Senast ändrat
2015-09-09
2015-09-01
2015-09-01
2015-08-28
utdrag
2015-08-28
2015-08-28
Joe Biden, Obamas vice-president, på blixtbesök Bagdad 090915Han är djupt impopulär i Irak. Hans delnings-och splittringspolitik upprör irakierna. I Bagdad sammanträder han med USAs ÖB i Irak general Odierno, USAs nye ambassadör Christopher Hill och gröna zonens utrikesminister Zebari. Granateld träffade samma dag gröna zonen, nära USAs befästa mastodontambassad
2015-08-28
Utförsäljningen av Iraks oljaLasse Karlssons artikel, "Fortsatta motsättningar och oklarheter kring Iraks olja", kommer längre ner på denna sida.Utförsäljningen av Iraks olja”Stoppa dessa kontrakt som gynnar de multinationella bolagen och förpassar den irakiska oljepolitiken tillbaka till 20-talet”, säger den irakiske oljeexperten Issam Al-Chalabi som talade i Sverige november 2008 på inbjudan av IrakSolidaritet.”Vi hotas av ekonomisk ockupation”, säger Jaber Khalifa Jaber, chef för parlamentets olje-och gasutskott.De bolag som fick lämna Irak när oljan nationaliserades 1972, bjuds nu åter in av den irakiska klientregimen.
2015-08-28
 
2015-08-26
utdrag
2015-08-26
USA:s ambassadör i Irak Christopher Hill kräver att Irak öppnar fler oljefält för investerare.Mer än en tredjedel av Iraks totala oljereserver ska bjudas ut till de internationella bolagen i december.
.PRESSMEDDELANDEN
SITE-KARTA


BRÄNNPUNKT IRAK
V å r   t i d n i n g
INNEHÅLL
.

Nyhetsbrev från IrakSolidaritet 150529
Stoppa militär intervention i Irak under varje förevändning!
Stockholmsappellen från I.A.O.N.
Svenska militärer till Irak?
Uttalanden och debattartikel
Fallujainsamlingen
Årsmötet
Det blir bara värre och värre i Irak
Om den aktuella situationen

Stoppa militär intervention i Irak under varje förevändning!
Stockholmsappellen från I.A.O.N.

Det internationella nätverket för solidaritet med Iraks folk, I.A.O.N. (International Anti-Occupation Network), där IrakSolidaritet ingår, höll sitt årliga möte i Stockholm helgen 22-24 maj för att diskutera läget i Irak och solidaritetsrörelsens uppgifter. IrakSolidaritet var värd för mötet, där aktivister och irakiska gäster från Belgien, Storbritannien, Schweiz, Spanien och Sverige deltog. Efter ingående och givande diskussioner antogs följande uttalande.

Debatt efterlyses
Debatt efterlyses om den svenska regeringens avsikt att sända svenska militärer till Irak.
IrakSolidaritet har sänt uttalanden i frågan till utrikesminister Wallström och skrivit debattartikel med kritiska synpunkter för att väcka opinion mot deltagande på USA-koalitionens sida i ett krig där situationen är föga klar.
Här följer uttalanden och debattartikel i kronologisk ordning med det senaste först:

Oklarheter inför riksdagsbeslut om svensk militär insats i Irak
"Föreningen har begärt hos UD att få ut dokument om den planerade svenska militära insatsen i Irak. Föreningen uppmärksammar också en utredning som föreslår att regeringen i fortsättningen inte ska behöva begära riksdagens tillstånd för att sända svensk trupp för 'utbildning och övning' utomlands, även om syftet inte kan kallas 'fredsfrämjande' eller ens 'fredsframtvingande'."
läs hela uttalandet:

"Sänd inte svenska militärer till Irak"
Debattartikel publicerad på SVT Opinion 10 april 2015
IS begår oerhörda övergrepp i Irak, men bidrar en svensk militär insats i Irak till ”ett inkluderande och sammanhållet Irak”, ett ”Irak som möjliggör inflytande för landets många grupperingar, både etniska och religiösa”, som Margot Wallström och Peter Hultqvist skriver på DN Debatt?

Nej till svenskt deltagande i kriget i Irak

Uttalande från seminariet 26 mars 2015 på ABF Stockholm
Seminarium mot svensk militär inblandning i Irak
”Kampen om det oljerika och strategiskt belägna Irak"
6 maj 2015 kom UD:s svar som publiceras direkt eftervårt uttalande till utrikesminister Margot Wallström
IrakSolidaritets uttalande och svar från regeringen.

12 maj ägde IrakSolidaritets årsmöte rum
Här finns rapport från årsmötet med styrelseval och verksamhetsberättelse.

Fallujainsamlingen
29 maj 2015 hade Fallujainsamlingen fått in 390 039 kronor.
Varmt tack för alla bidrag.
Insamlingen för att hedra Kerst Kinnerdal-Alwans minne har gett 9702 kronor.
10 april hölls en minnesstund för Kersti. Läs mer om minnesstunden och om Kersti och se foton.
Lille Azrak har klarat operationen som Fallujainsamlingen bidrog till.
Läs om Azrak och hur det gått för .honom och se årets utbetalningar från Fallujainsamlingen.
Alla tidigare utbetalningar.

Hemsidan
Den kommer att flyttas till annat webbhotell under sommaren. Vi hoppas att det ska gå utan störningar.
Vårt gamla webbhotell läggs ner.

Det blir bara värre och värre i Irak

Om den aktuella situationen

Flyktingar från Ramadi, maj 2015

Flyktingkatastrofen växer för var dag som går, för varje stad som Daesh (IS) intar och som utsätts för offensiver där såväl USA-koalitionens bombningar, regimens bombningar, de väpnade styrkornas, milisstyrkornas och de paramilitära gruppernas angrepp, driver befolkningen i flykt.

Tikrit återtogs av regeringen i slutet av mars. Då hade USA-koalitionens bombningar och den ”folkliga mobiliseringen” (Hashd al-Shaab ), dvs de övervägande shiamuslimska ”volontärerna” eller miliserna, varav många är ökända för mord och trakasserier av sunnimuslimer och oppositionella under ockupationen, drivit befolkningen i flykt.

Miliserna har härjat, plundrat och bränt hus i Tikrit. Även om en del av miliserna lämnat själva staden, vågar befolkningen inte komma tillbaka.
USA fortsätter att anklaga den irakiska armén för oduglighet, säkerhetsstyrkorna flyr trots numerär överlägsenhet och ständig USA-ledd militär träning. President Obama säger att allt går ganska bra. Republikanerna angriper med motiveringen att USA skulle behållit marktrupper i Irak. Obama bär skulden till att IS intagit stora områden i Irak, men republikanerna vidgår med tystnad att det ju inte gick bra när USA hade 150 000 soldater i landet heller.

10 åring rekryterad till Hashid al-Shaaby, Tikrit

Den irakiska armén har gjort sig helt beroede av de shiamuslimska miliserna , varav många Irantrogna, ledda av den iranske Al-Quds-generalen Qassem Sulimaini som befinner sig på plats I Irak. Det har gått så långt att denne general skryter med att det är han som leder motståndet mot Daesh i Irak. Och USA har i praktiken accepterat dessa miliser trots de risker det innebär för USA:s framtida kontroll av regionen.
De blir legoknektar mot en gemensam fiende i krig som som höga USA-politiker och militärer beskriver som permanenta.
De kan pågå under årtionden. De håller vapensmedjorna igång.


Till Tikrit vågar befolkningen inte återvända. Många har mördats och vi skrev i förra Nyhetsbrevet om journalisten Ned Parker/Reuters som bevittnade en grov avrättning och tvingades fly efter milishot.
Trots premiärminister Abadis löften, har ingen ställts inför rätta på grund av dessa brott.
HRW (Human Rights Watch) beskriver hur miliser plundrar och bränner byar.

Ramadi bombat

Förlusten av Ramadi, Anbars provinshuvudstad, kan nog jämföras med Daeshs övertagande av Mosul.

Ramadi bombat

Även här gav säkerhetsstyrkorna upp mot en till antalet underlägsen fiende.
Och befolkningen flyr. Regeringsoffensiven mot Ramadi leds av shiamiliser i hjärtat av Anbar med ett sekteristiskt kodnamn som till sist byttes ut på grund av all kritik. Det skapar stor rädsla hos befolkningen som inte glömt milismorden under ockupationen. Miliserna har egna fängelser dit fångar förs, torteras och många dödas brutalt. Anbars övervägande sunnibefolkning frukar Daesh och flyr från dem, men fruktar även alla som säger sig bekämpa Daesh.
I många fall fruktar man på god grund miliserna mer än Daesh.
USA har haft stora svårigheter att mobilisera de sunnitiska stamledare som de mobiliserade mot al Qaeda under ockupationen. Då fick dessa stamledare betalt. 2008 överfördes de till Al-Malikiregringen. Många mördades, de fick inte lön som utlovat, och är nu mindre villiga att enrollera sig för regeringen. De blir direkt straffade av Daesh som vid flera tillfällen kommit över sofistikserad vapenutrustning från USA, medan regimen inte velat beväpna ens de sunnigrupper som är villiga att slåss mot Daesh med regeringen.
USA anklagas dessutom för att vid några tillfällen ha släppt ner vapen till IS-områden, ”av misstag”, enligt egen utsago.
Dessa Sahwa som slogs mot al Qaeda användes mot motståndet mot ockupationen och blev inte populära bland folk som vill vara fria från både USA och Al Qaeda/Daesh. Att terroristerna kom med ockupationen, är svårt att förneka.

Flyktingar vid bro över Eufrat, maj 2015

UNHCR meddelade 21 april att 114 000 människor flytt från Ramadi. De försöker ta sig till Bagdad eller norra Irak. De släpps inte in. De scener som utspelar sig vid checkpoints i värmen vid bl.a. Bezebzbron över Eufrat på vägen till Bagdad, är fruktansvärda.
Har man inte någon i Bagdad eller i irakiska kurdistan som tar ansvar för din vistelse, släpps man inte in. Flyktingarna är inte välkomna vare sig i Bagdad eller i irakiska Kurdistan trots att de flyr undan IS, flyr undan koalitions-och regeringsbombningar och milishärjningar. Alla behandlas som terrorister.
Lokala ledare berättar att minst 20 barn har dött av uttorkning i värmen och utan vatten. Barn och kvinnor har begravts på båda sidor om Eufrat längs med vägen.
Många tvingas tillbaka till Ramadi. De har ingenstans att ta vägen.

Svårigheterna att inta Ramadi , kan försena den väntade och länge väntade storoffensiven mot Mosul.
Mosul bombas dagligen av USA-koalitionen som förberedelse för offensiven. Granatbeskjutning sker från kurdiska peshmergas.
Folk hindras av Daesh från att fly och fruktar att de ska bli mänskliga sköldar under kommande strider. Deras hus övertas och IS-krigare flyttar in och döljer sig bland civilbefolkningen.
En offensiv mot Mosul riskerar att bli mycket svår för kvarvarande civila. USA vidgår inte att civila dödas och säger sig vara aktsamma vid bombningarna av hänsyn till civila, något som republikanerna attackerar i valkampanjen. Ett spel för kulisserna. I verkligheten finns inga precisionsbombningar.
Här följer några exempel från Mosul där många civila dödats:

68 civila dödades eller skadades av USA-koalitionens bombningar i Mosul och Bashiqa norr om Mosul.
En kraftstation bombades i al-Karama i östra Mosul. En 6-våningsbyggnad rasade ihop.
35 civila dödades, varav 11 kvinnor, och 22 sårades, varav 5 kvinnor.
Samtidigt bombades kvarter i Baashiqadistriktet. 11 civila dödades.

Fem familjemedlemar dödades 15 maj 2015 av USA-koalitionens bombningar i byn Fadhiliya, norr om Mosul, bland dem fanns en 8-årig flicka och en gravid kvinna.


USA-koalitionen bombade bostadsområdet Hay al Rifa i västra Mosul 23 maj. 30 civila dödades och mer än 50 skadades. 20-talet hus förstördes. Hela familjer med barn och kvinnor begravdes i ruinerna. Ett 30-tal personer uppges fortfarande vara försvunna.

Uppgifterna kommer från vittnen i Mosul.

FN förväntar sig att en offensiv mot Mosul skulle driva en halv miljon nya människor i flykt.
Mellanösternkännaren Robert Fisk skrev tidigare i en artikel att han beräknade att en miljon människor skulle fly vid en offensiv.

3 miljoner har blivit internflyktingar under katastrofala förhållanden i Irak sedan januari 2014.

Då är inte ockupationens internflyktingar, 1 miljon, medräknade.
Irak ligger i botten när det gäller flyktinghjälp. Endast 8 % av nödvändiga bidrag har samlats in under 2015.
"Vi är dramatiskt underfinansierade", säger UNICEF-chefen Jeffrey Bates.
Svåra nedskärningar av hjälpprogram och anställdas löner hotar.
Trots riktad appell för Irak från Genève kommer nästan inga donationer.

Sjukhus bombade
Falluja allmänna sjukhus har bombats 39 gånger sedan januari 2014 med stor förstörelse och civila döda som följd. 5 ”barrel bombs” har använts mot sjukhuset. 2828 civila människor, varav 210 kvinnor och 360 barn har dödats och 4628 har skadats, varav 444 kvinnor och 526 barn enligt doktor Ahmed Shami Jassem på sjukhuset.
Läkare och vårdpersonal har flytt, sjukhuset har inte resurser och får inte ny utrustning och mediciner. Nedläggning hotar.
Förra året attackerades sjukhus i Irak. Förutom allmänna sjukhuset i Falluja, angreps sjukhusen i Tikrit, Shirqat, och granatkastning skedde mot sjukhusen i Kirkuk och Rabia.
Flera läkare och annan vårdpersonal har dödats.

Även Läkare utan gränser beskriver bombningar och förstörelse av sjukhus i en artikel från juli 2014 när regeringen bombade Anbar med USA:s stöd (se tidigare artiklar) från juli 2014.

Det handlar om krigsbrott, men de kommer aldrig fram i ljuset.

Fler bomber löser inga problem. Tvärtom blir det värre. Den befolkning som verkligen behövs i kampen mot Daesh, nämligen Iraks sunnibefolkning, är istället livrädda för regimen och för USA-koalitionen och deras härjande miliser. Fler bombningar drar fler jihadister till Irak och riskerar att driva den flyende sunnibefolkningen i IS armar.

Ska Sverige ge militär hjälp och sända svenska militärer till Irak under dessa mycket oklara förhållanden?
Var är media? Var är debatten om regeringspropositionen? Var är fakta om den verkliga situationen i Irak?
Var är diskussionen om rättssituationen i Irak? Att befolkningen saknar förtroende för regeringen är väl känt.
Human Rights Center i Bagdad meddelar att 4 fångar har torterats till döds under den senaste veckan. Två på ett fängelse i Bagdad (Rusafa prison compound) och två på ett fängelse i Nasiriya (Centralfängelset som ligger i öknen).
Hundratals civila som flytt Ramadi har fängslats av de miliser man fruktar mest.
Fastkedjade förs de genom öknen.
Tusentals människor hålls fängslade i milisfängelser. Få vet om de någonsin kommer att ställas inför rätta.

Irak skulle behöva en nationell regering som representerar landets alla etniska och religiösa grupper. Det skulle vara chansen för ett enat, självständigt och fritt Irak som bekämpar sekterism. Med en sådan regering där sunnibefolkningen inte ”marginaliseras” som det brukar stå i media, skulle Daesh effektivt kunna bekämpas och människor kunna återuppbygga sitt land. Fortsatta bombningar och offensiver leder till ökad splittring och större risker för att Irak faller samman och USA:s permanenta krig mot ”terrorn” får fortsätta ostört.

Sverige skulle kunna göra mycket mer för att öka den humanitära hjälpen till Iraks drabbade befolkning. Sverige skulle kunna bidra till politiska och diplomatiska lösningar.
150529

Senast ändrad: 2015-07-29
.
IrakSolidaritets
Plattform
.

• USA ut ur IRAK – villkorslöst och omedelbart!

• Ett fritt och självständigt Irak!

• Stöd motstånds- kampen!

• Inget svenskt stöd till ockupationen!


----------------------


• An unconditional and immediate US withdrawal from Iraq!

• A free and independent Iraq!

• Support for the resistance struggle!

• No Swedish support to the occupation!


Iraq Solidarity Association in Stockholm

.
Irak
.
International Anti-Occupation Network
.
Fred i Irak är en möjlighet
Le Feyt-förklaringen
Le Feyt forklaring 08.pdf
.
.
IrakSolidaritets
Uttalanden
Läs mer
.

Brännpunkt Irak
(vår tidning)

Läs mer
.
Iraks kulturarv måste räddas
Läs och skriv på!
.
Stöd Iraks akademiker och intellektuella!
Läs och skriv på!
.
USA ut ur Irak
../../page_images/dot.gif
Powered by Enburk
© 2005-2008 IrakSolidaritet | Kontakt: info@iraksolidaritet.se | http://www.iraksolidaritet.se .