.
|START |Vår verksamhet 
Studiecirkeln       
Kontakta oss      
|Falluja-
insamlingen
|Vad händer i Irak?
Krigsförbrytelser  
Motståndsrörelsen
|"Demokratin" 
Regimen i Irak
Folkrätt             
|Imperalism           
Olja och ekonomi
Iraks grannar      
|Antikrigsopinion 
Vad gör Sverige?
Media & desinfo.
|Vad händer i USA? 
I övriga världen?   
|
.
Föreningen IrakSolidaritet
Irak

. .
Utskriftbar version
.
VÅR VERKSAMHET
FÖRENINGEN
STUDIECIRKELN
KONTAKTA OSS
Senast ändrat
2015-09-09
2015-09-01
2015-09-01
2015-08-28
utdrag
2015-08-28
2015-08-28
Joe Biden, Obamas vice-president, på blixtbesök Bagdad 090915Han är djupt impopulär i Irak. Hans delnings-och splittringspolitik upprör irakierna. I Bagdad sammanträder han med USAs ÖB i Irak general Odierno, USAs nye ambassadör Christopher Hill och gröna zonens utrikesminister Zebari. Granateld träffade samma dag gröna zonen, nära USAs befästa mastodontambassad
2015-08-28
Utförsäljningen av Iraks oljaLasse Karlssons artikel, "Fortsatta motsättningar och oklarheter kring Iraks olja", kommer längre ner på denna sida.Utförsäljningen av Iraks olja”Stoppa dessa kontrakt som gynnar de multinationella bolagen och förpassar den irakiska oljepolitiken tillbaka till 20-talet”, säger den irakiske oljeexperten Issam Al-Chalabi som talade i Sverige november 2008 på inbjudan av IrakSolidaritet.”Vi hotas av ekonomisk ockupation”, säger Jaber Khalifa Jaber, chef för parlamentets olje-och gasutskott.De bolag som fick lämna Irak när oljan nationaliserades 1972, bjuds nu åter in av den irakiska klientregimen.
2015-08-28
 
2015-08-26
utdrag
2015-08-26
USA:s ambassadör i Irak Christopher Hill kräver att Irak öppnar fler oljefält för investerare.Mer än en tredjedel av Iraks totala oljereserver ska bjudas ut till de internationella bolagen i december.
.PRESSMEDDELANDEN
SITE-KARTA


BRÄNNPUNKT IRAK
V å r   t i d n i n g
INNEHÅLL
.

Öppet brev till Europaparlamentets ledamöter
Med anledning av mötet om Irak i Europaparlamentet den 16 juli 2014

EU har moraliska och juridiska skyldigheter gentemot Irak efter att flera av dess medlemsstater ignorerade varningarna från antikrigsrösterna att inte angripa landet 2003.

Misslyckandet med att skydda Iraks vanliga medborgare, den avsiktliga skada som tillfogats vissa samhällen samt de grova brott mot mänskliga rättigheter som dagligen begås av den irakiska regeringens styrkor med total straffrihet har mötts med tystnad. Enligt Human Rights Watch mördades under de senaste fyra veckorna 255 sunnitiska fångar främst av milis som stöder fångvaktare. Alla fångar måste omedelbart skyddas!

Läget är verkligt dystert: Premiärminister Maliki har byggt en auktoritär stat där hänsynslösa paramilitära grupper som Assaib Ahel Al Haq har större militär tyngd än den reguljära armén. Dessa sekteristiska miliser ges fria händer att terrorisera samhällen, att begå kidnappning och tortyr och att ostraffat genomföra utomrättsligt dödande. Miliserna har utfört sekteristisk rensning i Bagdad mot sunniterna, vilket rapporterats av media och frivilligorganisationer. Det är Malikis politik av diskriminering, förtryck och utanförskap som också ansvarar för ökningen av terrordåd genom sekteristiska grupper som ISIS. Varken Maliki eller hans allierade är bekämpar faktiskt terrorism utan använder denna som en förevändning för sin politik. Dessa försök är dömda att misslyckas och har bara alienerat och terroriserat ännu fler samhällen. Bara det irakiska folket, enat för att försvara sitt land, kan besegra terrorismen.

Det finns tiotals andra väpnade grupper och milisgrupper – en del av dem kopplade till premiärministerns kansli – som är involverade i urskillningslöst dödande och är ansvariga för att skapa sekteristiskt blodbad i Irak. De nationella, icke-sekteristiska krafter som leder upproret mot Maliki har starkt fördömt, som vi gör, alla terrorhandlingar.

Flygangrepp, vilka påstås syfta till att bekämpa terrorismen, är också en misslyckad strategi. Denna politik har lett till urskillningslöst dödande av tusentals oskyldiga civila och förstörelse av deras hem. USA:s ockupation tillämpade det och de efterföljande regeringarna i Gröna zonen i Irak tillämpade det också. Trots att alla bedömare är överens om att lösningen i Irak inte är militär, rusar USA, Iran och andra till stöd för Maliki med vapen och personal. Denna strategi fungerar som en kläckningsmaskin för hat och bitterhet som ett resultat av att hela samhällen kriminaliseras. Vi uppmanar er därför att höja era röster mot bombningen av irakiska byar och städer.

En av de viktigaste orsakerna till de fredliga protesterna som började i Falluja, Anbar, Tikrit, Mosul och andra platser i december 2012 var nyheten att kvinnor, som greps godtyckligt i stället för sina män folk, torterades och våldtogs i fångenskap. De fredliga demonstranterna hade väl dokumenterade, tydliga krav som började med frigivandet av alla kvinnliga fångar, upphävande av artikel 4 i Terrorismlagen, som ofta används som förevändning för godtyckliga arresteringar, tortyr och våldtäkt (se HRW:s rapport No One is Safe), upphävande av dekretet om avbaathifiering, som infördes av Paul Bremer, och slut på all sekteristisk/etnisk diskriminering samt avståndstagande från landets delning. Regeringen mötte de fredliga protesterna med bomber och till och med massakrer, inklusive mord på obeväpnade, och skadade demonstranter.

Vi kräver:

1) Omedelbart förbud mot vapenflödet till Malikis regering.

2) stopp för alla flyganfall och militära operationer i irakiska städer.

3) skapande av säkra korridorer för att leverera bistånd och humanitära förnödenheter till de civila i konfliktområden.

4) slut på alla kollektiva bestraffningsåtgärder, till exempel avstängning av vatten och el och undanhållande av livsmedel och löneutbetalningar.

5) skydd av fångar, frisläppande av alla fångar som inte åtalats eller dömts och slut på alla former av godtyckliga arresteringar, misshandel och tortyr.

6) omedelbara åtgärder för att skydda civilbefolkningen (särskilt de fördrivna) samt skydd för deras mänskliga rättigheter.

7) inrättande av en ny, icke-sekteristisk regering som avvisar den av ockupationen påtvingade politiska processen och författningen. Endast en sådan regering kan garantera Iraks gränser och säkerhet.

8) uppmuntran och aktivt stöd från EU, med respekt för FN:s säkerhetsråds resolution om att försvara Iraks enhet och territoriella integritet, för omedelbara förhandlingar om att upprätta en sådan regering.

Genom dessa åtgärder kan EU ta sitt moraliska och juridiska ansvar för det irakiska folket.

International Anti-Occupation Network och BRussells Tribunal - 14 juli 2014

Referenser:

(1) ”Jihads framryckning är det tragiska, våldsamma resultatet av stadigt försämrad politisk dynamik. I stället för en obetänksam militär intervention och ovillkorligt stöd för den irakiska regeringen, behövs påtryckningar för att vända den sekteristiska polariseringen och den katastrofala samhällsstyrningen.” International Crisis Group http://www.crisisgroup.org/en/regions/middle-east-north-africa/iraq-iran-gulf/iraq.aspx

(2) ”Obamaadministrationen har offentliggjort flera vågor av trupprörelser in i regionen och in i Irak i synnerhet. Förra veckan uppnådde det offentliggjorda antalet på väg till Irak nu totalt 770” How Nearly 800 U.S. Troops Spent Their Fourth Of July In Iraq http://thinkprogress.org/world/2014/07/06/3456225/iraq-american-troops/

(3) ”Två bataljoner av Quds-styrkorna, som är utlandsgrenen av Iranska Revolutionära Gardet, flyttades till Irak på onsdagen, rapporterade Wall Street Journal. Där arbetade de tillsammans med irakiska trupper för att återta kontrollen över 85 procent av Tikrit, uppgav säkerhetsstyrkor från båda länderna för the Journal.” RT: US airstrikes to support Iranian Revolutionary Guard’s offensive in Iraq? http://rt.com/usa/165612-us-iran-allies-iraq-insurgency/ Foreign combat aircraft pour into Iraq http://www.janes.com/article/40398/foreign-combat-aircraft-pour-into-iraq#.U7v-xcI9YRA.twitter

(4) Toby Dodge Iraq from war to New Authoritarianism https://www.youtube.com/watch?v=3tydPC1L7kU “Years of ethnic cleansing have changed the sectarian balance of Baghdad strongly in favour of Shia” http://www.ft.com/cms/s/0/fd522be2-fdff-11e3-bd0e-00144feab7de.html#axzz363X8Ykyn FT: City on edge as Baghdad residents await Isis attack #collectivepunishment article in English #Maliki army burn orchards and kill sheep http://tinyurl.com/mqqvubw

(5) https://www.youtube.com/watch?v=oPgniPHvEc4 Torture session in Mousel Iraq: Government Blocking Residents Fleeing Fighting http://www.hrw.org/news/2014/05/03/iraq-government-blocking-residents-fleeing-fighting-collective-punishment: Iraqi government decided NOT to pay Salaries in ‘hot areas’ not under its control http://tinyurl.com/o747gss

50 sunni detainees in Baquba/at least 7 in Mousel/46 in Tel Afar (Amnesty report) have been killed by the Maliki forces before withdrawing. http://www.hrw.org/news/2014/07/11/iraq-campaign-mass-murders-sunni-prisoners

69 Sunni detainees executed http://www.reuters.com/article/2014/06/27/us-iraq-security-idUSKBN0F20S720140627

(6) Även om det fick lite global uppmärksamhet, började oron i Falluja, en huvudsakligen sunnitisk stad, i slutet av 2012 med protester mot Nouri al-Malikis, den shiitiska premiärministerns, hårdföra politik. Liksom många invånare, ser Wardi den militära kampanjen, som inleddes i januari, som vedergällning. ”Detta började under parollen om att bekämpa terrorister, men ändrades till att attackera staden”, sade hon. ”Det är bestraffning av befolkningen.” ”De beskriver regeringens artillerield som regnar ner över staden, med även sjukhuset som mål, vilket Human Rights Watch dokumenterade i maj. Armehelikoptrar har också använt barrel bombs – grova och inexakta sprängämnen som raserar omgivande bostäder tillsammans med avsedda mål, när de faller från himlen.” ”De är helt urskillningslösa – om inte aktivt riktade mot civila sunni”, sade Erin Evers, Human Rights Watch-forskare i Irak, om regeringens militära kampanj i Fallujah och på andra håll i Anbar, till exempel staden Ramadi, som har sett en liknande cykel av protester och våld”. Shades Of Syria: Fears Maliki Will Follow The Assad Model In Iraq. http://www.buzzfeed.com/mikegiglio/shades-of-syria-fears-that-maliki-will-follow-the-assad-mode Call on UN Security Council, U.S. and EU to prevent the bombardment of civilians in Iraq Struan Stevenson President, European Iraqi Freedom Association (EIFA) http://iraq4allnews.dk/irak/index.php/news1532.html

(7) ”Maliki har aldrig utsett en permanent, av parlamentet bekräftad inrikesminister, och inte heller en försvarsminister eller en underrättelsechef. Istället tog han själv dessa positioner.” ”Kort sagt, Malikis enmans-, ett-Dawa-parti-Irak ser ut ungefär som [Saddam] Husseins enmans-, ett-Baathparti-Irak. Men Hussein hjälpte åtminstone till att isolera en strategisk amerikansk fiende: Iran. Och Washington spenderade inte en biljon dollar [USD 1 000 000 000 000] på att stötta honom. Det finns inte mycket ’demokrati’ kvar om en man och ett parti med nära band till Iran kontrollerar rättsväsendet, polisen, armén, underrättelsetjänster, oljeintäkter, statskassan och centralbanken. Under dessa omständigheter var ett nytt etnisk-sekteristiskt inbördeskrig i Irak inte en möjlighet. Det var oundvikligt.” – Why we stuck with Maliki — and lost Iraq http://www.washingtonpost.com/opinions/why-we-stuck-with-maliki--and-lost-iraq/2014/07/03/0dd6a8a4-f7ec-11e3-a606-946fd632f9f1_story.html

(8) FN:s grundläggande principer om användning av våld och vapen av brottsbekämpande myndigheter anger att säkerhetsstyrkorna i polisiära situationer ska ”tillämpa icke-våldsmedel innan de tillgriper våld och eldvapen. http://www.hrw.org/news/2014/01/03/iraq-investigate-violence-protest-camp Iraq: Investigate Violence at Protest Camp Fighting Erupts in Anbar Province After Security Forces, Protesters Clash.

Frustrerade över att leva i rädsla och med ständig kränkning av sina rättigheter gick det irakiska folket ut på gatorna för att kräva att deras grundläggande mänskliga rättigheter skulle respekteras. Deras agerande skedde i form av fredliga demonstrationer, som inleddes den 25 december 2012 i al-Anbar-provinsen. Sedan dess har demonstrationerna spridit sig, utvidgats till städer över hela landet, och till antal med hundratusentals deltagare. Protesterna krävde först frisläppandet av kvinnliga fångar som utsätts för omänsklig behandling, men omfattar nu en rad krav, inklusive omedelbart frisläppande av andra demonstranter, avskaffande av antiterroristlagar, upphörandet av husräder utan juridiska rättigheter samt slut på ekonomisk, administrativ och juridisk korruption. GICJ begär att en oberoende internationell utredning skickas till Irak.”

http://www.gicj.org/index.php?option=com_content&task=view&id=290&Itemid=41&mylang=english&redir=1

”Den främsta orsaken till staden Mosuls fall – den näst största staden i Irak – är att Malikiregeringen inte reagerade på kraven från protesterande medborgare som demonstrerade i Mosul, Anbar, Salahuddin, Diyala och Hawija för över ett år sedan och därför stödde medborgarna inte den irakiska armén. Den irakiska regeringens politik under ledning av Nouri al-Maliki har varit helt sekteristisk, så som den har fungerat i de irakiska provinserna. Regeringen har nästan helt uteslutit representanter för den sunnitiska befolkningen från de suveräna ministerierna, eller lämnat dem utan verklig auktoritet. Även den nya irakiska armén bildades på denna grund. Den irakiska armén stöder tyvärr inte en doktrin om lojalitet till hemlandet (eller ett Irak som inkluderar alla människor), istället är den lojal mot Madhhab eller shiadoktrinen. Den behandlar medborgare efter deras religiösa tillhörighet. De väpnade styrkorna har attackerat människor i städerna Mosul, Anbar, Salahuddin, Diyala och Hawija. De har genomfört arresteringar, tortyr och utpressning. Det har också förekommit många fall av våldtäkter av medlemmar av armén, både utom och inne i fängelser.” http://www.iraqicivilsociety.org/archives/3235

(9) http://www.hrw.org/reports/2014/02/06/no-one-safe
140718

Senast ändrad: 2014-07-19
.
IrakSolidaritets
Plattform
.

• USA ut ur IRAK – villkorslöst och omedelbart!

• Ett fritt och självständigt Irak!

• Stöd motstånds- kampen!

• Inget svenskt stöd till ockupationen!


----------------------


• An unconditional and immediate US withdrawal from Iraq!

• A free and independent Iraq!

• Support for the resistance struggle!

• No Swedish support to the occupation!


Iraq Solidarity Association in Stockholm

.
Irak
.
International Anti-Occupation Network
.
Fred i Irak är en möjlighet
Le Feyt-förklaringen
Le Feyt forklaring 08.pdf
.
.
IrakSolidaritets
Uttalanden
Läs mer
.

Brännpunkt Irak
(vår tidning)

Läs mer
.
Iraks kulturarv måste räddas
Läs och skriv på!
.
Stöd Iraks akademiker och intellektuella!
Läs och skriv på!
.
USA ut ur Irak
../../page_images/dot.gif
Powered by Enburk
© 2005-2008 IrakSolidaritet | Kontakt: info@iraksolidaritet.se | http://www.iraksolidaritet.se .