.
|START |Vår verksamhet 
Studiecirkeln       
Kontakta oss      
|Falluja-
insamlingen
|Vad händer i Irak?
Krigsförbrytelser  
Motståndsrörelsen
|"Demokratin" 
Regimen i Irak
Folkrätt             
|Imperalism           
Olja och ekonomi
Iraks grannar      
|Antikrigsopinion 
Vad gör Sverige?
Media & desinfo.
|Vad händer i USA? 
I övriga världen?   
|
.
Föreningen IrakSolidaritet
Irak

. .
Utskriftbar version
Senast ändrat
2015-09-09
2015-09-01
2015-09-01
2015-08-28
utdrag
2015-08-28
2015-08-28
Joe Biden, Obamas vice-president, på blixtbesök Bagdad 090915Han är djupt impopulär i Irak. Hans delnings-och splittringspolitik upprör irakierna. I Bagdad sammanträder han med USAs ÖB i Irak general Odierno, USAs nye ambassadör Christopher Hill och gröna zonens utrikesminister Zebari. Granateld träffade samma dag gröna zonen, nära USAs befästa mastodontambassad
2015-08-28
Utförsäljningen av Iraks oljaLasse Karlssons artikel, "Fortsatta motsättningar och oklarheter kring Iraks olja", kommer längre ner på denna sida.Utförsäljningen av Iraks olja”Stoppa dessa kontrakt som gynnar de multinationella bolagen och förpassar den irakiska oljepolitiken tillbaka till 20-talet”, säger den irakiske oljeexperten Issam Al-Chalabi som talade i Sverige november 2008 på inbjudan av IrakSolidaritet.”Vi hotas av ekonomisk ockupation”, säger Jaber Khalifa Jaber, chef för parlamentets olje-och gasutskott.De bolag som fick lämna Irak när oljan nationaliserades 1972, bjuds nu åter in av den irakiska klientregimen.
2015-08-28
 
2015-08-26
utdrag
2015-08-26
USA:s ambassadör i Irak Christopher Hill kräver att Irak öppnar fler oljefält för investerare.Mer än en tredjedel av Iraks totala oljereserver ska bjudas ut till de internationella bolagen i december.
.PRESSMEDDELANDEN
SITE-KARTA


BRÄNNPUNKT IRAK
V å r   t i d n i n g
INNEHÅLL
.

IrakSolidaritet - 2013

Nyhetsbrev 131120
Barnen i Falluja-offer för illdåd i vår tid
Falluja, USA:s Guernica i Irak
Ta del av länkar till filmer och artiklar från seminariet 12 november 2013
Läs en historik över dessa anfall på Falluja som ödelade 70% av staden.
”Inga fler vapen till Irak, Obama”
skriver den irakiska författarinnan Haifa Zangana
”USA byggde mäktiga institutioner för statsterrorism i Irak”, skriver författaren till ”Blood on Our Hands”, Nicolas J.S.Davies.
Thage G Peterson talade på FN-dagen 24 oktober 2013 i Rättviks kyrka om frihet, demokrati, fred och FN-stadgans våldsförbud.
Rättvisa för Irak – de ansvariga måste ställas till svars!
Uttalande från IAON:s möte i Lissabon.
Fortsatta massavrättningar, krigsveteraners självmord med mera.
läs mer

131202


Barnen i Falluja – offer för illdåd i vår tid

Falluja, USA:s Guernica i Irak
Sammanfattning från seminariet 12 november 2013 på ABF Stockholm om vad som hände i Falluja vid USA:s 2 stora angrepp 2004 och konsekvenserna av dessa angrepp.
”Aldrig någonsin har en högre frekvens av genetiska skador studerats i någon befolkning”, säger dr. Samira Alaani vid allmänna sjukhuset i Falluja
läs mer
131116
Kort historik över USA:s angrepp på staden Falluja 2004
läs mer
131119


”Inga fler vapen till Irak, Obama”
Al-Maliki har varit i USA och bett om mer vapen

Iraks premiärminister Al-Maliki träffade president Obama, vicepresident Joe Biden, utrikeseminister John Kerry på sitt besök i Washington nyligen och upprepade sitt krav på mer vapen till Irak för den gemensamma kampen mot terrorism, ”en gemensam fiende till USA och Irak. Iraks utrikesminister Zebari har varit i Washington i samma ärende och uttryckt att Irak behöver amerikansk hjälp och att de båda länderna är allierade och vänner. De amerikanska besöken i Bagdad har avlöst varandra från Joe Biden, John Kerry till Centcoms chef General Lloyd J. Austin III som naturligtvis tjänstgjort både i Irak (näst högste befälhavare för de multinationella styrkorna) och i Afghanistan.

”Inga fler vapen till Irak, Obama”, skriver den irakiska författarinnan Haifa Zangana i The Guardian.
läs mer
131110


Ayse Berktay fri
Äntligen har den turkiska människorättsaktivisten och kvinnoförkämpen Ayse Bertay släppts fri. Det skedde den 20 december 2013. Men rättegången är inte över. Hon har suttit fängslad i 2 år. Nästa förhör med henne äger rum 30 januari 2014.
Ayse var en av initiativtagarna till World Tribunal on Iraq (WTI) och talade på den session vi hade i Sverige i november 2004. Hennes tal i Sverige publiceras publiceras här.
läs mer
131222
Frige Ayse Berktay!
Ayse Berktay, fredsaktivist och en av grundarna till ”World Tribunal on Iraq, Världstribunalen om Irak" (WTI) vars kulminerande session ägde rum i Istanbul juni 2005, har fängslats tillsammans med många andra människorättsaktivister i Turkiet.
läs mer
11114


Nobels fredspris 2013 gick till OPCW, Organisationen för förbud mot kemiska vapen, vars tidigare chef, José Bustani, som idag är Frankrikes ambassadör i Brasilien, tvingades bort av USA inför Irakkriget. En USA-följsam chef har tillsatts.
läs mer
131108


Thage G Peterson på FN-dagen 24 oktober 2013 i Rättviks kyrka

Thage G Peterson talade på FN-dagen 24 oktober 2013 i Rättviks kyrka om frihet, demokrati, fred och FN-stadgans våldsförbud. Han talade mot de långa orättfärdiga krigen i Afghanistan och Irak som kommer att kosta hela 6 trillioner amerikanska dollar. Sverige måste kämpa för fredliga lösningar på konflikter och inte delta i krig.
IrakSolidaritet hyllar Thage i samband med hans 80-årsdag för de stora insatser han gör i kampen för fred och att svensk trupp ska tas hem från Afghanistan. Vi känner oss hedrade över omnämnandet av IrakSolidaritet i hans tal.
läs mer
131005


Lissabonuttalandet - oktober 2013

RÄTTVISA ÅT IRAK – DE ANSVARIGA MÅSTE STÄLLAS TILL SVARS!

Medlemmar av det Internationella anti-ockupationsnätverket (I.A.O.N.) från Portugal, Algeriet, Belgien, Frankrike, Irak, Jordanien, Nederländerna, Spanien, Schweiz, Sverige och Storbritannien, representerande många internationella frivilligorganisationer, samlades i Lissabon från 11 till 13 oktober för att diskutera utvecklingen i Irak och landets framtid.
läs hela uttalandet
131025


Film från Amnesty International
Se den!
Fångar i Irak tvingas till vilka bekännelser som helst, även brott som aldrig blivit begångna, snyggas upp och förevisas som terrorister i statlig TV.
läs mer och se filmen
12 avrättade 17 november 2013
131120
42 dödsdömda avrättades natten mellan 9 och 10 oktober 2013 - en massaker
Minst 140 har avrättats hittills i år
Avrättad oskyldigförklarad kvinna hängd med hänvisning till "hemliga amerikanska bevis"
Natten mellan 9 och 10 oktober avrättades 42 dödsdömda enligt Iraks justitieminister. En av de hängda var kvinna.
Det är en massaker och världen vet att det inte existerar ens ett minimum av rättssäkerhet. Snabba processer åberopar den synnerligen tänjbara antiterrorlagstiftningen från 2005. Massavrättningar av detta slag, "är inte bara oanständigt och omänskligt, de står troligtvis i strid med folkrätten", säger Navi Pillay, FN:s högkommissionär för mänskliga rättigheter. Hennes talesman Rudolf Colville sade att det var ”synnerligen perverst med tanke på att gårdagen (10 oktober) var den internationella Världsdagen mot dödstraffet”
.
Sammanlagt har minst 140 personer avrättats i år (2013).
Läs vad UNAMI, Amnesty , Human Rights Watch och Geneva International Centre for Justice (GICJ) skriver.
läs mer
131024
Den avrättade kvinnliga fången hade förklarats oskyldig av 2 domstolar. Hon hade erkänt alla terroranklagelser under tortyr enligt läkarutlåtande. En tredje domstol kullkastade de frikännande domarna och dömde henne till döden åberopande ”hemliga bevis” från amerikanerna, säger HRW:s Irakforskare Erin Evers.
läs mer
131101


"Irak, ett förgiftat land"
USA använde kemiska vapen i Irak

Flicka född på allmänna sjukhuset i Falluja 130926

Del 1

 

”Irak är ett förgiftat land. 35 miljoner människor vaknar varje morgon till en verklig mardröm av barncancer, vuxencancer och missbildningar”.

 

”Sterilitet, upprepade missfall, dödfödda och allvarliga missbildningar – somliga har aldrig beskrivits i någon medicinsk litteratur. Fångna i denna hemska mardröm, kämpar miljoner irakier för att överleva och de ber om hjälp”.
Det är den kvinnliga forskaren Mozhgan Savabieasfahani, verksam i Michigan som säger detta. Hon är toxikolog och har deltagit i den oberoende internationella forskning som genomförts om situationen i Falluja. Situationen är densamma i stora delar av Irak.
läs mer
131006

"Irak, ett förgiftat land"
Del 2
Vad gör WHO åt den irakiska hälsokatastrofen?
Den välrenommerade medicinska tidskriften Lancet kritiserar WHO som försvarar en anonym starkt kritiserad rapport från irakiska hälsoministeriet om missbildningar hos nyfödda. Rapporten hävdar att ”det inte finns något tydligt bevis” för att missbildningar hos nyfödda ökat.
läs mer
131007


Minst 90 avrättningar hittills under 2013
23 personer avrättades 22 och 26 september 2013 anklagade för ”terrorism”
131001
Ytterligare 13 män avrättade 22 september 2013
130925
4 september meddelade Iraks justitieminister att ytterligare 3 män hade avrättats.
Under 2012 avrättades minst 129 personer, såväl män som kvinnor.
Justitieministern låter meddela att 1500 fångar väntar på presidentbeslut innan domarna kan verkställas. Ytterligare 1400 personer har dömts till döden.
läs mer
130920


Skamligt pris till krigshetsaren Albright
”En halv miljon döda irakiska barn – ett pris värt att betala”.
USA:s f.d. utrikesminister Madeleine Albright hedras med 2013 års Anna Lindh-pris. Beslutet är ett hån mot offren för USA:s krigspolitik och mot de principer som Anna Lindhs Minnesfond säger sig verka för.
Krigsförbrytaren Jack Straw, utrikesminister i Tony Blairs regering och Carl Bildt, aktiv i ”Kommittén för Iraks befrielse” medverkar vid prisutdelningen.
läs hela uttalandet
130908


Nej till Big Brother Obama

Mellan 3 och 4000 slöt upp 4 september för att manifestera mot USA:s krigspolitik, massövervakning och NATO-samarbete. Nej till det hotande angreppskriget mot Syrien var en stark del av demonstrationen.
Eftermiddagens gatuteater på Medborgarplatsen fick många att stanna upp och diskutera.
IrakSolidaritet gjorde en märkbar insats med flygblad om USA:s kemiska krigföring i Irak
läs mer
130906


Till statsminister Fredrik Reinfeldt, utrikesminister Carl Bildt och Sveriges regering vid president Obamas Sverigebesök
USA använde kemiska vapen i Irak
läs mer
130902
Brevsvar från Carl Bildt genom UD
130912


Massavrättningar fortsätter
17 personer har avrättats genom hängning i Irak, meddelade Iraks justitieminister 20 augusti, utan att ange exakt datum. 16 var irakier och en egyptier. Två kvinnor fanns med bland de hängda.
I slutet av juli avrättades Karam Salim Hussein, Sabah Hossam Hamid, Majid Qassab Farhan, Qasim Shakir Shkeir, Saleh Ahmed, Faleh Abbas Ghali, Hussein Mahmoud Mohamed anklagade för motstånd mot amerikanska armén och ukrainska soldater.
The death penalty in Iraq 2003-2013 och
The administration of justice and the rule of law in Iraq 2003-2013, uttalanden framlagda vid FN:s människorättsråds session i Genève 25 februari-22 mars 2013.
I samband med FN:s 23 session 27 maj-14 juni 2013, gjordes ett antal uttalanden, varav 2 berör den rättsliga situationen. Ta del av dessa uttalanden.
läs mer
130829


USA:s justitiedepartement kräver immunitet för anstiftarna till krigsbrott
Visselblåsaren Bradley Manning fick 35 års fängelse

läs uttalandet

130822


Inför president Obamas Sverigebesök
Gunnar Olofsson, överläkare vid Södra Älvsborgs sjukhus, anmälde 8 augusti 2013 president Obama för brott mot mänskligheten
läs mer
130812


Det stegrande våldet i Irak, det värsta sedan 2008
Under maj månad 2013 dödades 1045 irakier och 2191 skadades under våldsamma omständigheter enligt UNAMI (FN:s Assistance Mission i Irak).
712 människor dödades och 1633 skadades under april månad i Irak enligt samma källa.
Värst drabbades Bagdad där 211 personer dödades och 486 skadades, följt av Diyala, Saladdin, Kirkuk, Nineve och Anbarprovinsen.
Under juni månad dödades 761 personer.
läs mer
130720


Lagen mot krig
Lars-Gunnar Liljestrand, ordförande för FIB-juristerna, talade under fredssamtalen i Degerfors 9-11 augusti om FN-stadgan och krigsförbudet som han och 3 andra FIB-jurister behandlar i boken: Lagen mot kriget som har getts ut på Celanders förlag.
Våldsförbudet – FN-stadgans grundpelare
läs mer
130820


Alla människors lika värde

Manifestation mot USA:s krigspolitik på nationaldagen 4 juli 2013
Fin sång och musik, korta tal och appeller mot krig i Syrien, om krigsbrott och läget i Irak och Afghanistan, om Latinamerikas exempel, mot NATO:s deltagande i USA:s krig, rätten till nationellt oberoende, visselblåsarnas viktiga roll och nödvändigheten att försvara dem.
För IrakSolidaritet talade Sigyn Meder
läs mer och läs Sigyns tal
130708


”2003-2013: Det irakiska motståndet, Amerikas 'smutsiga krig' och omskapandet av Mellanöstern”, Del 2
Ockupationen har gått in i en ny fas. Inbördeskrig och uppdelning av Irak och hela Mellanöstern tänkbart scenario .
Den översta rubriken är en översättning av titeln på fyra artiklar av Dirk Adriaensens från BRussells Tribunal. Kommentarerna kring del 1 och 2 finns på IrakSolidaritets hemsida. Hela artikelserien ger en bra återblick på de tio år som nu gått sedan den folkrättsvidriga invasionen av Irak 2003. Här summeras och kommenteras kring artiklarna 3 och 4. Som ett komplement till den här artikeln har jag även använt Jeremy Scahills nyutkomna bok om ”smutsiga krig” och en del andra artiklar på BRusells Tribunals hemsida samt även Dagens Nyheter den 17 juni 2013. DN är ett typexempel på hur västmedier fungerar som megafoner för amerikansk desinformation.

Arne Hjorth, IrakSolidaritets styrelse, sammanfattar och kommenterar.
läs hela artikeln
130626


Nyhetsbrev 130524
IrakSolidaritets årsmöte 130514

Artiklar om USA:s "smutsiga krig" i Irak

Mer om Hawija

Korruption

Chefen för  Centcom till Irak

Exutive Order 13303 förlängs
läs mer

130525


Dödsskvadroner i Irak
Det smutsiga kriget - USA:s medvetna politik

Bortsett från SVT som visade dokumentären ”General Tortyr”, har det varit tyst i media och ingen debatt trots de avslöjanden om USA:s ansvar för dödsskvadroner , tortyrcentra och hemliga fängelser i Irak som gjordes i en artikelserie och dokumentären ”James Steele: America`s Mystery Man in Iraq” (General Tortyr) i The Guardian och BBC i mars 2013. Sanningen är om möjligt ännu värre och fakta har funnits länge, men tystnad har varit förhärskande.
läs mer
130523


”2003-2013: Det irakiska motståndet, Amerikas 'smutsiga krig' och omskapandet av Mellanöstern”, Del 1
Ovanstående rubrik är en översättning av titeln på två artiklar av Dirk Adriaensens från BRussells Tribunal. Det är en utmärkt historisk bakgrund och med översiktlig statistik efter att 10 år nu har gått sedan USA:s och Storbritanniens folkrättsvidriga invasion av Irak. Dessa artiklar är en bra utgångspunkt för en sammanfattning av det som diplomaten Sverker Åström kallade för ”det utan tvekan allvarligaste brottet mot folkrätten och FN-stadgan efter andra världskriget". Arne Hjorth sammanfattar och kommenterar.
läs mer
130519


Uttalande om läget i Irak antaget på IrakSolidaritets årsmöte 130514
Information från årsmötet
Verksamhetsberättelse för föreningen IrakSolidaritet

8 maj 2012 – 14 maj 2013
läs mer
130510


Mer om Hawija
712 dödade på grund av våld under april månad i Irak enligt UNAMI (FN:s Assistance Mission i Irak).
En parlamentarisk kommitté antyder att politiker gav order om angreppet på demonstranterna i Hawija, säger Human Rights Watch i en rapport.
UNICEF har fått trovärdig information att 8 pojkar, barn mellan 14 och 17 år, hör till de dödade i Al-Malikitruppernas massaker på demonstranter i Hawija (nära Kirkuk) 23 april. 12 barn skadades enligt UNICEF:s uppgifter.
Enligt den parlamentariska utredningen hade 90% av de dödade i Hawija skjutits i huvudet, bröstet eller bålen.
På den strängt bevakade demonstrationsplatsen ligger många döda kroppar. Se filmen
läs mer om Hawija och se film
130509


Nyhetsbrev 130502
Blodbad i Hawija
10 satellitkanalers tillstånd har dragits in av Al-Malikiregimen

1500 amerikanska soldater till Irak?
CIA uppgraderar sitt arbete i Irak
Minst 50 fångar har avrättats genom hängning hittills i år och minst minst 129 fångar avrättades under 2012
läs mer
130505


1 maj 2013

1 maj i Göteborg
1 maj 2013 i Karlskrona

Föreningen sålde Irakskriften Irak 10 år efter ockupationen, delade ut flygblad och samlade pengar till Fallujainsamnlingen i Stockholm, Göteborg, Karlskrona med fler orter.
Några foton från 1 maj.
Kjell Martinsson i Göteborg och fibbare och medlemmar i IrakSolidaritet i Karlskrona.
läs mer
130502


Blodbad mot fredliga demonstranter i staden Hawija, nära Kirkuk

Döda från Hawija-massakern på sjukhus i Kirkuk

Minst 47 dödade och 150 sårade
De 4000 fredliga demonstranerna var samlade till manifestation och fredagsbön 19 april på Ardour Square i Hawija. Demonstranterna omringades av Al-Malikis säkerhetsstyrkor som hindrade all tillförsel av mat och vatten. Befintliga kök och sjukvårdstält förstördes.
Den 23 april anfölls demonstranterna med beskjutning från helikoptrar och marktrupper av Al-Malikis säkerhetsstyrkor. Demonstranter massakrerades under tanks som körde rakt in på Ardour Square.
Geneva International Centre for Justice upprepar sitt fördömande av av dödandet av fredliga demonstranter i Hawia. Nya vittnesmål och bevis visar att att sårade demonstranter avrättades av armén och SWAT-styrkor

Nu hotas demonstranterna i Ramadi och på andra platser av angrepp. Lokalvalet 20 april är över och världen blickar någon annanstans.
Al-Malikiregimen har upphävt tillstånd för 10 satellitkanaler, bl.a. Al Jazeera och Al Sharqiya.
Gränsen till Jordanien stängs
USA överväger att sända 1500 soldater till Irak
läs mer
130427
130430


Regionalval i ett Irak där massdemonstrationer ägt rum i över 100 dagar
I upptakten har minst 14 oppositionella valkandidater mördats, runt 150 kandidater i valet har förbjudits att ställa upp med motiveringen att de har kontakter med det förbjudna Baathpartiet.
Två av de demonstrerande provinserna, Anbar och Nineve, fick inte delta i valet 20 april. Al-Maliki har ensidigt skjutit på valet där i 6 månader.
Mängder av människor dör i de ständiga attentaten som under de första 18 dagarna av april kostat 307 människor livet.
I staden Hawiya har 4000 fredliga demonstranter omringats av Al-Malikis säkerhetsstyrkor i 3 dagar. All tillförsel av mat, vatten och medicinsk hjälp förhindras och demonstranterna fruktar anfall.
läs mer
130421

Ljusvaka till minne av 10-årsdagen av plundringen av Iraks Nationalmuseum10 april 2003

 

Vi får inte glömma!
läs mer
130417


Fler vittnesmål om USA:s brutala tortyr i Irak. Med brittisk hjälp
Vittnen berättar om fruktansvärd tortyr i hemliga fängelser.
Spanien och Storbritannien torterade fångar i Irak. I praktiken råder skamlig straffrihet!
läs mer
130410


18 irakiska fångar avrättade under mars 2013 trots protester och trots den påtalade rättslösheten.
Sabah al-Mukhtar, ordf. för Arab Lawyers Association i UK intervjuas om den totala rättslösheten i Irak.
NU när 10-årsdagen av ockupationen infallit, måste vi kräva slut på straffriheten.
Inifrån Abu Ghraib 9 mars 2013. Se filmen!
Den ständiga tortyren utförd av ockupanterna eller outsourcad till den lokala regimen.
läs mer
130401
Ytterligare 4 fångar avrättades genom hängning 1 april 2013

läs mer
130406
Och ytterligare 7 fångar avrättade 130407
130409
Och ytterligare 21 fångar avrättade
130417


Nyhetsbrev från IrakSolidaritet 130402
Ljusvaka med anledning av 10-årsdagen av plundringen av Iraks Nationalmuseum 10 april 2003
1 maj
"Överste tortyr" - om USA:s ansvar för dödsskvadroner och tortyrcentra i Irak
Om övergrepp och nya avrättningar
Inifrån Abu Ghraib
60-procentig ökning av missbildningar hos nyfödda i Basra sedan 2003
Dokumentation från seminarier i samband med 10-årsdagen av ockupationen

läs mer

130402


Inför 10-årsdagen av det USA-ledda angreppet på Irak
Ställ de skyldiga inför rätta!
Debattartiklar
2013 är ett internationellt år för Rättvisa för Irak – de skyldiga ska ställas inför rätta. De ska inte slippa undan, vilka de än är!
Debattartikel av Sigyn Meder publicerad i Fria tidningen 130313
Debattartikel av Ulf Bjerén publicerad i
Sydöstran 130320
läs mer
130320


Rättvisa för Irak - De skyldiga måste ställas till ansvar!

Plundringen av Iraks Nationalmuseum

10-årsdagen av invasionen av Irak.
Seminarier 6-9 mars
Dr. Hashim al-Tawil, professor i konsthistoria bosatt i USA där han undervisar vid Henry Ford Community College bjöds till Stockholm i samarbete med Medelhavsmuséet och ABF att tala om plundringen och förstörelsen av Iraks kulturarv. Dr al-Tawil talade 6 mars på Medelhavsmuséet, 7 mars i Uppsala i samarbete med Utrikespolitiska föreningen och 9 mars på ABF Stockholm i samarbete IrakSolidaritet och ABF.
9 mars inledde skådespelaren Tomas Bolme seminariet med att läsa irakisk poesi, varav 4 nyöversatta av Ingvar Rydberg.
På alla seminarierna visade dr. al-Tawil ett talande, skrämmande bildmaterial om denna systematiska förstörelse av inte bara Iraks, utan mänsklighetens kulturarv.
De som deltog, var skakade över omfattningen av förstörelsen som fortfarande pågår.
Förstörelsen utgör krigsbrott!
läs rapporter och se foton och filmer och intervjuer från seminarierna.
130316


Nyhetsbrev 130304
Massdemonstrationerna i Irak
Film om Iraks utfattiga barn bland sophögar
Haifa Zangana om Iraks kvinnor
Hon är 9 år och arbetar. Se reportaget.
Khadimiya kvinnofängelse 2007, reportage
Tortyr och rättslöshet
"Jag är bara 9 år", ropar pojken i det amerikanska fånglägret.
läs mer
130304


Mer om tortyr och total rättslöshet i Irak

Brutalitet mot fångar

I den pågående massrörelsen, är frigivning av oskyldiga fångar ett självklart krav.
IrakSolidaritet har talat med en irakisk kvinna i Sverige. Hennes bror sitter fängslad och torteras dagligen sedan 7 månader i Bagdad. 2004 arresterades han av amerikanska styrkor i ett svep där män i vapenför ålder greps i hans Bagdadkvarter och har suttit fängslad både i Abu Ghraib och Camp Bucca.
läs mer
130304
2 år efter Vredens dag 25 februari 2011
Manifestationerna växer i styrka

Idag 25 februari 2013 är tvåårsdagen av ”Vredens dag” då Iraks folk demonstrerade från norr till söder i mäktiga protester som slogs ner i en fruktansvärd repression. Minst 9 personer dödades av militär och polis 25 februari 2011.
Den stora omfattande rörelsen gick nästan spårlöst förbi i svenska media. Idag har åter en massrörelse vuxit i omfång sedan 25 december 2012. I 10 veckor har demonstrationer och sit-ins pågått. Tältstäder har byggts upp där människor övernattar, men i Sverige råder tystnad om vad som händer i Irak.
läs mer

130225


”Irak och sveket mot ett folk – evig straffrihet?”
Hans Christof von Sponeck
Iraks nutidshistoria innehåller två händelser med långtgående konsekvenser: Iraks invasion av Kuwait den 2 augusti 1990 och USA:s och Storbritanniens invasion av Irak den 19 mars 2003.
Artikeln publiceras gemensamt på BRussells Tribunals hemsida på engelska och svenska.
läs mer
130220


Återinsätt en speciell rapportör för mänskliga rättigheter i Irak!
Ny brevväxling med utrikesminister Carl Bildt

Posten togs bort direkt efter USA-alliansens angrepp på Irak. I brevväxlingen hittar du alla argument till stöd för en speciell rapportör. Stöd vårt krav genom din politiska, fackliga eller annan organisation.
läs mer
130219


Stöduttalande för proteströrelsen i Irak 130212
Sedan 25 december pågår den folkliga massrörelsen i Irak med fredliga demonstrationer och sit-ins under fortsatt tystnad i media.
läs mer
120219


Den stora fredsdemonstrationen 15 februari 2003

Fredsdemonstrationen 030215

Idag för 10 år sedan tågade miljoner människor världen över mot angreppskrig mot Irak.
Det var den största manifestationen för fred och folkrätt i Sveriges historia.
Ockupationen har fullständigt slagit sönder det irakiska samhället, dess infrastruktur bombades som sjukhus, skolor, moskéer, bostäder, administrativa byggnader, ministerier med undantag för oljeministeriet. 1,5 miljoner döda och 5 miljoner flyktingar.
De ansvariga ska stå till svars!
Massdemonstrationer äger rum i Irak sedan 25 december. I media är det tyst.
Kom på solidaritetsmöte 9 mars , kl. 13:00, ABF Stockholm
läs mer
130215


"Fredag mot tyranner", 130208

Massrörelsen fortsätter
Det är åttonde veckan med fredliga demonstrationer och sit-ins
Fredag 8 februari är ”fredagen mot tyranner”
Amnesty kräver utredning om dödsskjutningarna
läs mer
130209Al-Maliki tar till våld mot fredliga demonstrationer

Begravning av dem som skjutits till döds i Falluja 130125

Armén sköt ihjäl 10 personer och sårade ett 100-tal i Falluja
25 januari, fredagen med namnet ”ingen återvändo” samlades åter massorna i Falluja och många andra städer och platser.

Det är femte veckan som massrörelsen växer i omfång. Inga seriösa förhandlingar pågår om demonstranternas krav.
läs mer
130126Oljerika Kirkuk

Nyhetsbrev 130114
Massdemonstrationer fortsätter
Tortyr i Iraks fängelser
Attacker på media
Sex journalister dödades under 2012
Utomrättsliga avrättningar
Korruption
"Oljekontrakt, omstridda områden"
3000 amerikanska soldater till Irak?
Militärt samarbete USA-Irak
Bagdads, sämsta staden i världen, att leva i

läs mer
130122Massdemonstrationer i stora delar av Irak avslutade 2012


De fortsätter in på det nya året
Under det senaste tjugo dagarna har demonstrationerna ökat i omfattning och spridits till fler provinser.
läs mer
130111

Senast ändrad: 2015-07-29
.
IrakSolidaritets
Plattform
.

• USA ut ur IRAK – villkorslöst och omedelbart!

• Ett fritt och självständigt Irak!

• Stöd motstånds- kampen!

• Inget svenskt stöd till ockupationen!


----------------------


• An unconditional and immediate US withdrawal from Iraq!

• A free and independent Iraq!

• Support for the resistance struggle!

• No Swedish support to the occupation!


Iraq Solidarity Association in Stockholm

.
Irak
.
International Anti-Occupation Network
.
Fred i Irak är en möjlighet
Le Feyt-förklaringen
Le Feyt forklaring 08.pdf
.
.
IrakSolidaritets
Uttalanden
Läs mer
.

Brännpunkt Irak
(vår tidning)

Läs mer
.
Iraks kulturarv måste räddas
Läs och skriv på!
.
Stöd Iraks akademiker och intellektuella!
Läs och skriv på!
.
USA ut ur Irak
../../page_images/dot.gif
Powered by Enburk
© 2005-2008 IrakSolidaritet | Kontakt: info@iraksolidaritet.se | http://www.iraksolidaritet.se .