.
|START |Vår verksamhet 
Studiecirkeln       
Kontakta oss      
|Falluja-
insamlingen
|Vad händer i Irak?
Krigsförbrytelser  
Motståndsrörelsen
|"Demokratin" 
Regimen i Irak
Folkrätt             
|Imperalism           
Olja och ekonomi
Iraks grannar      
|Antikrigsopinion 
Vad gör Sverige?
Media & desinfo.
|Vad händer i USA? 
I övriga världen?   
|
.
Föreningen IrakSolidaritet
Irak

. .
Utskriftbar version
.
VÅR VERKSAMHET
FÖRENINGEN
STUDIECIRKELN
KONTAKTA OSS
Senast ändrat
2015-09-09
2015-09-01
2015-09-01
2015-08-28
utdrag
2015-08-28
2015-08-28
Joe Biden, Obamas vice-president, på blixtbesök Bagdad 090915Han är djupt impopulär i Irak. Hans delnings-och splittringspolitik upprör irakierna. I Bagdad sammanträder han med USAs ÖB i Irak general Odierno, USAs nye ambassadör Christopher Hill och gröna zonens utrikesminister Zebari. Granateld träffade samma dag gröna zonen, nära USAs befästa mastodontambassad
2015-08-28
Utförsäljningen av Iraks oljaLasse Karlssons artikel, "Fortsatta motsättningar och oklarheter kring Iraks olja", kommer längre ner på denna sida.Utförsäljningen av Iraks olja”Stoppa dessa kontrakt som gynnar de multinationella bolagen och förpassar den irakiska oljepolitiken tillbaka till 20-talet”, säger den irakiske oljeexperten Issam Al-Chalabi som talade i Sverige november 2008 på inbjudan av IrakSolidaritet.”Vi hotas av ekonomisk ockupation”, säger Jaber Khalifa Jaber, chef för parlamentets olje-och gasutskott.De bolag som fick lämna Irak när oljan nationaliserades 1972, bjuds nu åter in av den irakiska klientregimen.
2015-08-28
 
2015-08-26
utdrag
2015-08-26
USA:s ambassadör i Irak Christopher Hill kräver att Irak öppnar fler oljefält för investerare.Mer än en tredjedel av Iraks totala oljereserver ska bjudas ut till de internationella bolagen i december.
.PRESSMEDDELANDEN
SITE-KARTA


BRÄNNPUNKT IRAK
V å r   t i d n i n g
INNEHÅLL
.

IrakSolidaritet
Nyhetsbrev 121001
Mutanabbigatan, Bagdads populära bokmarknad utsattes 1210917 för bulldozerräder utförda av Al-Malikis säkerhetsstyrkor. Repression och tortyr
"Vi är inte längre moraliskt upprörda över tortyr".
Det säger FN:s specielle rapportör om tortyr, Juan Méndez.
Överfulla klassrum och korruption. Zahra 12 år ska skiljas och 9-åriga Fatima sköter en generator istäkllet för att gå i skolan

Mutanabbigatan, Bagdads historiska bokmarknadsgata med alla sina populära bokstånd, slogs 17 september sönder i bulldozerräder utförda av Al-Malikis säkerhetsstyrkor utan förvarning. Det är ”en stor chock för Iraks intellektuella kretsar” och har lett till en våg av protester. Enligt uppgift ska gatan bli ”djurmarknad”.
Se film från den populära gatan.
Räderna kan endast uppfattas som ett led i repressionen och kväsandet av självständigt socialt och kulturellt liv, ett led i al-Malikis försök att behålla makten genom att förtrycka all opposition och ett led i den historie-och kulturförstörelse ockupationen förde med sig.

Vi har skrivit mycket om ockupationens ”educide”, mord på utbildningen. I det land som hade den bästa utbildningen i mellanöstern och berömdes av UNESCO, växer analfabetismen i allt snabbare takt. Det irakiska folkets identitet och stolthet över sitt mångtusenåriga kulturarv är under attack.
läs en längre artikel i denna fråga på sid. 14 och 15 och en längre artikel om plundringen av Iraks kulturarv på sid, 28 och 29, Brännpunkt Irak 6.

Media och yttrandefriheten i Irak
Iraks journalister och media har utsatts för systematiska förföljelser, trakasserier och mord.
Nu när vi glädjer oss åt att Martin och Johan äntligen är fria och yttrandefriheten hyllas, påminner vi om den ytterst prekära situationen för media och journalister i Irak.
Ockupationen har gjort Irak till en av världens farligaste och dödligaste länder för journalister. ”Collateral murder”chockerade världen för en liten stund. Den hemligstämplade militära videon som Wikileaks läckte 5 april 2010 visar mordet på 2 Reutermedarbetare. De mejas ner från en apachehelikopter. Det är oprovocerat och urskillningslöst mord av 12 civila.
Det har gått ett år sedan den populäre journalisten Hadi al-Mahdi brutalt mördades i sin våning i Bagdad 8 september 2011”.
läs hela artikeln om Iraks journalister och media.

Repressionen drabbar den politiska oppositionen på alla nivåer, den drabbar sunnimuslimer och påstådda Baathpartister, den drabbar kultur, media, socialt liv, fackligt aktiva och den är effektiv.
I dagarna arresterar al-Malikiregimen aktivister som under 2011 ledde de stora manifestationerna, som den på Vredens dag 25 februari 2011. Dessa aktivister har skrivit och uppmanat till protester mot regimen. Enligt arabiskspråkig press och hemsidor, sker nu en våg av arresteringar av dessa och andra oppositionella.
Samtidigt fortsätter förföljelserna av kristna och andra minoriteter.
Vi skrev i förra Nyhetsbrevet om de minst 96 avrättningar efter skenrättegångar som ägt rum i år och den rådande rättslösheten.
Enligt parlamentsledamoten Mahmoud Othman från Kurdiska alliansen, är 80% av fångarna oskyldiga. Fångarna hålls bara kvar med åberopande av terroristlagstiftningens §4. Oftast har ingen tillförlitlig undersökning kommit till stånd.
En amnestilag har diskuterats i många år. Parlamentet har sammanträtt, men besluten har skjutits på. Under tiden avrättas fångar i snabbtakt.

Det har varit ett antal brutala tortyrfall till döds i irakiska fängelser de senaste veckorna.

T.ex.rapporterades fången Ibrahim Abdullah Al Shammari död efter tortyr i Ramadis polisfängelse 26 september (INA/Anbarsektionen). Fången var 30 år gammal och skulle genom tortyr tvingas erkänna ”brott”.
Guvernören i Nineve begär undersökning av dödsfall i ett federalt fängelse. Fången hade märken av tortyr på sin kropp.
Musings on Iraq beskriver fler fall av tortyr:
Islamiska partiets generalsekreterare Ayad al-Samarri uppger att tortyr i Iraks fängelser ”har blivit en daglig företeelse”. Han beskriver hur några män gripna av säkerhetsstyrkor, lämnades över, döda, till sina familjer bara några timmar efter gripandet.
Han kritiserar det irakiska parlamentet: Parlamentet har inte kallat in någon säkerhetsofficerare för utredning av denna och annan pågående tortyr i fängelserna.
Trots alla klagomål, har ministeriet för mänskliga rättigheter ännu inte agerat i frågan.
Sammari säger också att ”arresteringarna är politiskt motiverade”. Rättssäkerheten uppfylls ej.
Att framtvinga bekännelser genom tortyr, strider mot den irakiska konstitutionen och uppmanade parlamentet att ställa de skyldiga till ansvar.
Några av de fångar som dött i fängelser, led av svåra sjukdomar, men fick ingen vård under lång tid.
Det råder vrede bland fångarnas familjer. IrakSolidaritet har skrivit om manifestationer utanför fängelser och andra protester.

Ett antal fängelseattacker har skett för att befria fångar

Nu senast från Taji-fängelset.
12 vakter dödades och ett 90-tal fångar flydde. De flesta är i skrivande stund på fri fot.

Obama och straffriheten

Tortyr till döds
Obamaadministrationen har genom justitieminister Eric Holder tillkännagivit att undersökningarna rörande två fall av tortyr till döds utförda av CIA i Irak och Afghanistan, har lagts ned.
Manadel al-Jamadi , Abu Ghraib, blev slagen, avklädd, översköljd med kallt vatten, slängd i väggen, upphängd i en position som gör det svårt att andas och med huva över huvudet, torterad till döds av CIA:
Hans i is förvarade, torterade kropp, förevisades och fotograferades med leende amerikanska soldater. Obduktionsrapporten är hårresande läsning.

President Obamas ovilja att åtala för krigsbrott undergräver folkrätten. Ett farligt klimat av rättslöshet och straffrihet skapas.

Internationella oberoende utredningar måste tillsättas! De måste få tillträde till alla fängelser och fångar i Irak!
läs hela artikeln:

"Vi är inte längre moraliskt upprörda över tortyr"

Det säger FN:s specielle rapportör om tortyr, Juan Méndez.
Han understryker "hur frustrerande det är att resa runt världen och upprepa att vi måste utreda, åtala och straffa tortyrbrott, när USA inte gör det".
Detsamma gäller Storbritannien.

Repressionen slår till mot Iraks gay-communities, mot annorlunda klädda ”emo-ungdomar”.

Minst ett 100-tal dödades tidigare i år och nu fortsätter förföljelsen.
De fundamentalistiska, synnerligen konservativa shiamuslimska partier USA förde till makten i Irak med ”befrielse” som motto, förföljer och dödar LGBT-personer och gör livet till ett ”helvete” för dem. Under tidigare regim kunde de leva ganska fritt
BBC har gjort en serie artiklar och filmer


Nattklubbar och barer som serverar alkohol har utsatts för räder av säkerhetsstyrkor och specialstyrkor.

Al- Malikis Dawaparti är djupt inblandat..
Propåer kommer om kvinnornas klädsel.
Fattigdom och misär ökar för Iraks kvinnor och barn och hela befolkningen. Trots oljeinkomsterna, sker ingen uppbyggnad, folk har inte el eller rent vatten. Man kan ha några timmar el per dag, men befolkningen har påbjudits att betala sina el-räkningar. Om det inte sker inom en vecka, ska elektriciteten stängas av.

I följande reportage, intervjuas 9-åriga Fatima. Hon hanterar generatorer med snabba fingrar, Hon kommer från ett slumområde i Babylon/Hilla. Hon tvingades lämna skolan för att arbeta.
I slutet av filmen gråter hon förtvivlat och ropar att hon vill tillbaka till skolan.

Hon är 12 år och ska skiljas

Zahra, i staden Basra, ska skiljas efter 1 års äktenskap. Hon stod inte ut hos sin man och flydde hem till mamma. Nu hotas hon och blir slagen av manliga släktingar.
Irak hade den bästa familjelagstiftningen i mellanöstern. Den är borta med ockupationen. Tillbaka är istället de i Iran så vanliga mutahäktenskapen. De var förbjudna i Irak. Det är prostitution i ”legala” former. En man kan gifta sig med en kvinna för valfri tid, en halvtimme, en vecka.
Tillfälliga äktenskap

13 lärare vid institutioner för högre utbildning avskedade

700 står på tur.
Ministern för högre utbildning och vetenskaplig forskning Ali al-Adeeb( försedd med falska examina) bekräftade att 13 lärare avskedats i den fortfarande pågående avbaathifieringsprocessen, den som Paul Bremer inledde med upplösning av den irakiska armén och avsked av stora mängder statsanställda, däribland lärare. 700 lärare står på tur.

Rivna skolor och 80 i klassrum för 30

De som överhuvudtaget kan gå i skolan, kommer till överfulla lokaler. Ockupationen har fysiskt förstört ett stort antal skolor, de har inte reparerats och några skolor har tagits i bruk för annan verksamhet. En del elever undervisas i tält.
När det nya skolåret inleddes blev det mycket trångt för många elever och det var överfullt redan förra året.
I maj började rivningsfirmor riva 100-tals skolor på uppdrag av utbildningsdepartementet.
Större skolor skulle byggas. Därav blev ingenting. Det finns inte pengar för uppbyggnad.
Bara i Diyalaprovinsen har 100 skolor rivits. Provinsstaden Adhlm förlorade 28 skolor.
Det är nu 80 elever i klassrum byggda för 25-30 elever. I vissa fall upp till 125 elever.
Ännu en humanitär katastrof för Iraks plågade befolkning och ännu ett exempel på den ofattbara korruption som såväl USA som deras drabanter i Irak ägnar sig åt.

10 miljardärer

I Irak har 10 politiker med al-Maliki, Talabani och Barzani blivit miljardärer på ockupationen.
Krig är en lukurativ business i Mellanöstern, speciellt när katastroftillstånd råder och korruptionen är spridd överallt”.
Här följer listan:

Det kan vara värt att åter påpeka att säkerhetsstyrkorna lyder direkt under premiärminister Nuri al-Maliki liksom alla ministerier som har med säkerhet att göra. Alla vet nog att det inte finns någon säkerhet i Irak. Civilbefolkningen lever i skräck över attentat och drabbas hårt. 100-tals dödas varje månad. Trots att al-Maliki inte vann parlamentsvalet, fick han USA:s stöd för en andra period mot kohandel om ”maktdelande” i den s.k. Erbilöverenskommelsen. Ständigt uppskjutna möten för att genomföra avtalet har kantat de gångna året. Al-Maliki lade beslag på såväl inrikes-försvars-och säkerhetsministerposterna och så fortgår det. Enligt konstitutionen skulle al Maliki ha nominerat kandidater till dessa poster inom 30 dagar efter valet mars 2010. Så har inte skett.

Det är uppenbart att al-Maliki direkt ansvarar för säkerheten och det är svårt att tro att räder företas utan att al-Maliki gett sitt tillstånd.
Iraks sunnitiske vicepresident Tareq al-Hashemi som skulle arresteras och flydde till Turkiet har i sin frånvaro dömts till döden genom hängning. Han anklagades först för att ha lett dödsskvadroner som utfört 100-tals räder. Anklagelsen reducerades till 2 mord.
Hashemi anser att domen är politisk och säger att han är oskyldig och domen en ”skam”.
”Domen är orättfärdig, politisk och olaglig och jag kommer inte att erkänna den”, säger han och anklagar al-Maliki för att manipulera domstolarna mot honom och vara del av en politisk vendetta. Hashemi har anklagat al-Maliki för att vara ”diktator” i intervjuer.

Och USA lämnade Irak?

I förra nyhetsbrevet skrev vi en hel del om USA:s fortsatta närvaro i Irak.
Överallt läser vi den passande läsningen att USA har dragit tillbaka alla trupper från Irak.
Det är val inom kort och löftet om slut på Irakkriget bidrog till Obamas valseger.
Nu stämmer det inte och New York Times har i en liten passus i en lång artikel påpekat att USA sänt specialstyrkor till Irak. Dessutom pågår förhandlingar om att ha mindre truppstyrkor i landet.
Amerikansk militära har befunnit sig i Irak hela tiden som instruktörer, för underrrättettelsearbete med mera. Nu råkade man missa att förlänga avtalet för Office of Security Cooperation in Iraq (OSC-I) som sköter USA:s säkerhetsarbete i Irak. Det ordnar sig ändå.
USA stöder och tränar de specialstyrkor som lyder direkt under al-Maliki, trupper som slår ner all opposition i landet och utövar den repression detta brev till stor del handlar om.

USA vaktar sina ekonomiska intressen i Irak och Iraks strategiska läge, gör det till en buffertzon där även Irans inflytande ökar och även övriga grannländer slåss om inflytande.

Ett land är inte suveränt som inte har kontroll över sina egna naturresurser som olja och gas.
Al-Maliki säljer ut allt i en hisnande takt.
Vi ska återkomma till den viktiga frågan om oljan i Irak.
Frågan om läget i Irak och hur grannländernas roll ser ut, kommer att diskuteras på seminariet 8 november. Missa inte det tillfället.

Dagens skämt?
Nej, på djupaste allvar föreslår det brittiska parlamentet hylla krigsförbrytaren Tony Blair med en staty.

Inför 10-årsdagen av angreppet på Irak 19 mars 2013

De ansvariga måste ställas inför rätta!

Stöd föreningens arbete inför 10-årsdagen!
Seminarier och skrift.
Sänd bidrag till pg: 409692-1

Stöd Fallujainsamlingen!
11673-1

Kontakt: info@iraksolidaritet.se
Hemsida: www.iraksolidaritet.se
121030

Senast ändrad: 2013-04-02
.
IrakSolidaritets
Plattform
.

• USA ut ur IRAK – villkorslöst och omedelbart!

• Ett fritt och självständigt Irak!

• Stöd motstånds- kampen!

• Inget svenskt stöd till ockupationen!


----------------------


• An unconditional and immediate US withdrawal from Iraq!

• A free and independent Iraq!

• Support for the resistance struggle!

• No Swedish support to the occupation!


Iraq Solidarity Association in Stockholm

.
Irak
.
International Anti-Occupation Network
.
Fred i Irak är en möjlighet
Le Feyt-förklaringen
Le Feyt forklaring 08.pdf
.
.
IrakSolidaritets
Uttalanden
Läs mer
.

Brännpunkt Irak
(vår tidning)

Läs mer
.
Iraks kulturarv måste räddas
Läs och skriv på!
.
Stöd Iraks akademiker och intellektuella!
Läs och skriv på!
.
USA ut ur Irak
../../page_images/dot.gif
Powered by Enburk
© 2005-2008 IrakSolidaritet | Kontakt: info@iraksolidaritet.se | http://www.iraksolidaritet.se .