.
|START |Vår verksamhet 
Studiecirkeln       
Kontakta oss      
|Falluja-
insamlingen
|Vad händer i Irak?
Krigsförbrytelser  
Motståndsrörelsen
|"Demokratin" 
Regimen i Irak
Folkrätt             
|Imperalism           
Olja och ekonomi
Iraks grannar      
|Antikrigsopinion 
Vad gör Sverige?
Media & desinfo.
|Vad händer i USA? 
I övriga världen?   
|
.
Föreningen IrakSolidaritet
Irak

. .
Utskriftbar version
.
VAD HÄNDER I IRAK?
KRIGSBROTT
MOTST.RÖRELSEN
USAs ETABL I IRAK
Senast ändrat
2015-09-09
2015-09-01
2015-09-01
2015-08-28
utdrag
2015-08-28
2015-08-28
Joe Biden, Obamas vice-president, på blixtbesök Bagdad 090915Han är djupt impopulär i Irak. Hans delnings-och splittringspolitik upprör irakierna. I Bagdad sammanträder han med USAs ÖB i Irak general Odierno, USAs nye ambassadör Christopher Hill och gröna zonens utrikesminister Zebari. Granateld träffade samma dag gröna zonen, nära USAs befästa mastodontambassad
2015-08-28
Utförsäljningen av Iraks oljaLasse Karlssons artikel, "Fortsatta motsättningar och oklarheter kring Iraks olja", kommer längre ner på denna sida.Utförsäljningen av Iraks olja”Stoppa dessa kontrakt som gynnar de multinationella bolagen och förpassar den irakiska oljepolitiken tillbaka till 20-talet”, säger den irakiske oljeexperten Issam Al-Chalabi som talade i Sverige november 2008 på inbjudan av IrakSolidaritet.”Vi hotas av ekonomisk ockupation”, säger Jaber Khalifa Jaber, chef för parlamentets olje-och gasutskott.De bolag som fick lämna Irak när oljan nationaliserades 1972, bjuds nu åter in av den irakiska klientregimen.
2015-08-28
 
2015-08-26
utdrag
2015-08-26
USA:s ambassadör i Irak Christopher Hill kräver att Irak öppnar fler oljefält för investerare.Mer än en tredjedel av Iraks totala oljereserver ska bjudas ut till de internationella bolagen i december.
.PRESSMEDDELANDEN
SITE-KARTA


BRÄNNPUNKT IRAK
V å r   t i d n i n g
INNEHÅLL
.

Kvinnornas nödläge i Irak

Kvinnornas roll och deras situation har snabbt försämrats jämfört med före ockupationen.
”Från tortyr, till våldtäkt, till tvångsmässig separation av blandade äktenskap, kvinnor och barn tvingas stå ut med sina mäns och pappors död och som förlorat rätten till utbildning, blir utslängda från arbetsplatser och offentligt liv, och påtvingats sexuellt slaveri, drivs till påtvingad flykt och påtvingade försvinnanden. Under de senaste 7 åren har irakiska kvinnor och flickor genomlidit det mest skrämmande av öden. De är offer för en ockupation som både försöker att terrorisera dem till underkastelse och använda dem i syfte att terrorisera hela det irakiska samhället”.
Dr. Souad Al-Azzawi som ledde studien om kvinnors liv: ”Försämringen av irakiska kvinnors rättigheter och livsvillkor under ockupationen”, säger till Electronic Intifada att ”den mest betydelsefulla förlusten för kvinnorna är deras fullständiga förlust av säkerhet”
”Hon förklarade att denna förlust av säkerhet innebär både ”förlusten av fysisk säkerhet” och ”ekonomisk, social och civil säkerhet som Iraks kvinnor var så vana vid före ockupationen”.

Den irakiska marionettregimen kan inte tillhandahålla någon säkerhet: ockupationens styrkor, irakisk militär och polis, dödsskvadroner, miliser maffior och andra kriminella hotar kvinnorna i ett laglöst Irak, säger professor Azzawi.

Dr Azzawi beskriver hur kvinnor och flickor som inte får arbete: kvinnoarbetslösheten har stigit från 15 till 70%, tvingas till prostitution.
Före ockupationen hade 72 % av den kvinnliga arbetskraften arbeten i offentlig tjänst.
Nu har ockupationen slagit hela Irak i spillror. Den irakiska staten har krossats.

läs fler artiklar
Övergrepp mot kvinnors grundläggande rättigheter
Fler artiklar
Fler artiklar

Dr. Souad Al-Azzawi är även biträdande professor med miljöinriktning.
Hon har forskat om konsekvenserna av USA:s och Storbritanniens användande av uranvapen.

USAs ansvar för att ha förorenat Irak med utarmat uran

Läs professor Souad N. Al-Azzawis tal vid Kuala Lumpurkonferensen för att kriminalisera krig 28-31 oktober 2009.
Hon beskriver USAs och Storbritanniens krigföring, de förfärande konsekvenserna för Iraks folk och vad folkrätten säger om radioaktiva vapen som DU.
110116

Fattiga unga irakiska kvinnor, ibland barn bara 10 år gamla, tvingas till prostitution i Syrien
Fattiga unga irakiska kvinnor, ibland barn bara 10 år gamla, tvingas till prostitution i Syrien. Irak hade Mellanösterns bästa utbildning och familjelagstiftning. Ockupationen har berövat dem arbete, hem, utbildning, tvingat dem i flykt. De utnyttjas i trafficking.Ockupationen måste upphöra!
Tillfälliga äktenskap, ”Mutah” ökar i Irak
Fattiga kvinnor gifter sig för en kort stund, några timnmar eller lite längre med en man som betalar för att utnyttja dem. Prostitutionen tar sig många former. Det är en sedvänja som finns bland shiamuslimer i Iran. Den var strängt förbjuden i Irak före ockupationen.

Övergrepp på irakiska kvinnors grundläggande rättigheter

Rapport från Irakiska kvinnoförbundet och det arabiska kvinnoförbundet om övergrepp på Iraks kvinnor från 2003 fram till FN:s Människorättsråds 7e session.
läs artikel på svenska
101009

Kvinnor slavar för mindre än 10 dollar/dag i tegelstenstillverkningen i staden Amara i sydöstra Irak.
Det går inte att försörja familjen på mindre än 10 dollar. Det är ett mycket tungt, farligt och dammigt arbete. Ibland är små barn med. Ibland lämnas de hemma när mamma går till arbetet kl. 03:00 på morgonen.
En stor del av Iraks kvinnor är idag familjens huvudförsörjare. Detsamma gäller för flyktingfamiljer i grannländerna.
100425

Fembarnsmamma arresterad i Baquba
Rajaa Aidan arresterades 29 november i en husraid av Iraks specialstyrkor i nordöstra Baquba i Diyalaprovinsen. Hon anklagas enligt Emergency Law för terrorism.
Women´s Will Association uppmanar humanitära och människorättsorganisationer att begära hennes frigivning.
läs mer
läs om kvinnor som hotas av avrättning
091203

60% av kvinnorna anser att den bristande säkerheten är deras största problem. 55% ansåg att de sedan ockupationen var direkt eller indirekt offer för våld. 55% angav att det tvingats fly minst en gång sedan ockupationen. 40% berättade att deras barn inte kunde gå i skolan och 36% angav våld som orsak till att de hade hela ansvaret som familjeförsörjare. Läs mer om ökande fattigdom, brist på el och vatten i en sönderslagen tillvaro.
Oxfam International har med hjälp av den irakiska kvinnoorganisationen Al-Amal intervjuat 1700 kvinnor i provinserna Bagdad, Nineve, Kirkuk, Najaf och Basra. ”Med hennes egna ord: Irakiska kvinnor talar om sina största problem och utmaningar."
Läs undersökningen
FNs nyhetsbyrå IRIN sammanfattar

Iraks änkor, Iraks kvinnor
I protest och desperation för att hon inte kunde hjälpa ”armén av änkor” hoppade ministern för kvinnofrågor, Nawal al Sammaraie, nyligen av marionettregeringen.
65% av Iraks befolkning är kvinnor, miljoner av dem är änkor. De bär den tyngsta bördan av ockupationen.

I arbetslöshetens Irak är 39% av de huvudansvariga familjeförsörjarna kvinnor. De sliter för att barnen ska överleva och i bästa fall gå i skolan. 2,8 miljoner människor är internflyktingar. Många kvinnor och barn bor i tältläger eller har ingenstans att bo. Kvinnor och unga flickor tvingas till prostitution. Traffficking ökar.
Innan ockupationen hade Irak den bästa kvinno-och familjelagstiftningen i Mellanöstern. Kvinnor utbildade sig och deltog i arbetslivet. Under ockupation har de förlorat allt. De partier som med USAs och Storbritannines stöd bildades i Washington och London utnyttjar religionen som täckmantel för en sekteristisk och splittrande politik i ockupationsmaktens tjänst. Landets premiärminister Al Maliki kom till Irak från Iran, andra från USA och annan exil och de kom med ockupanterna.
Kvinnor i offentlig tjänst dödas, kvinnor dödas på grund av sin klädsel, kvinnor dödas på grund av sitt motstånd mot ockupationen. Bara i fängelset i Tikrit sitter 28 kvinnor, några av dem sedan 4 år.
I USAs och marionettregimens fängelser våldtas kvinnor och pressas till sexuella ”tjänster” med löfte om frigivning av familjemedlem. De fängslas för att komma åt manliga släktingar.

En reporter berättade att överallt i mindre städer bestod ”trafiken” till stor del av ”kvinnor som ledde åsnor lastade med ved och hö” som bränsle  för matlagning i oljans Irak.

Mycket av dödandet begås av  regeringsmiliserna, ockupationstrupperna, säkerhetsfirmorna och legoknektarna. I retoriken ska ”kvinnorna befrias” och ”yttrandefrihet råda”. Det går framåt i det ockuperade Irak.
Det är ett hån mot kvinnorna som förlorar man, barn, försörjning och inte har mat, el eller rent vatten. Sjukhusen står utan läkare eller mediciner och få skolor fungerar. Läkare och lärare har flytt eller mördats. De som kämpar för att upprätthålla någon form av normalitet är hjältar.
FNs nyhetsbyrå slår larm om änkornas situation i en artikel. ”Deras värdighet kränks när de tvingas stå i kö för ynkliga summor från regeringen”.
”De trakasseras och utpressas av regeringsrepresentanter och änkor tvingas att gifta sig med en annan man för att få regeringsstöd”, säger kvinnoaktivisten Hanaa Adwar som leder NGO-gruppen al_Amal i Bagdad och avvisar förslag att ge ekonomiskt stöd till män förutsatt att de gifter sig med en änka.
Ministern för kvinnofrågor, Nawal al Sammaraie, hoppade nyligen av den irakiska marionettregimen i protest. ”Budgeten är så begränsad, så vad kan jag göra, säger hon i intervjuer. Hennes budget skars ner från 7.500 dollar till1.500 dollar i månaden. ”Jag nådde dithän att jag aldrig kan hjälpa kvinnorna”, säger hon till nyhetsbyrån AP.  Enligt hennes uppgift är ”Iraks änkor en armé på 3 miljoner kvinnor”. ”Mitt kontor i Gröna zonen har inga lokalkontor i provinserna och det finns inte pengar för konferenser eller att ta fram utvecklingsplaner,” säger hon till FNs nyhetsbyrå IRIN. Det är omöjligt att komma i kontakt med vanliga kvinnor från Gröna zonen. Ur egen ficka gav hon pengar till en hemlös kvinna med 4 barn vars make fängslats. Hennes 2 bröder hade dödats och hennes pappa dött.
USA och den irakiska regeringen ljuger om de kvinnliga fångarna och förnekar deras existens. Hon bidrog till frigivningen av 7 kvinnliga fångar från Camp Cropper-fängelset där de suttit  4 år utan åtal eller dom.

Kvinnliga ministrar eller kvinnliga representanter i regionalvalen  är en ”fasad”
, säger journalisten och författarinnan Haifa Zangana i en intervju för BBC. De har ingen makt och inget inflytande.

Nawal al Sammaraie  var dessutom den enda ministern i regeringskabinettet som vägrade underteckna SOFA (Säkerhets)-avtalet.
Jag har varit ”naiv” antydde hon i en intervju. Med mod har hon belyst hur kvinnorna drabbats av ockupationen. I pressen är det tyst. Mycket lite har skrivits även i internationell press. Hennes vänner är oroliga för henne då de inte hört av genne.

Irakiska kvinnor i oljerika Kirkuk
090220

Om kvinnornas svåra situation
Malak Hamdan från  organisationen Woman Solidarity for an Independent and Unified Iraq (Storbritannien) talar till FNs  tionde session om mänskliga rättigheter.
Hon talar om de systematiska brotten mot det irakiska folkets grundläggande rättigheter och kvinnornas fruktansvärda situation under ockupation
Se och lyssna till Malak Hamdans tal till FN:s tionde session om mänskliga rättigheter.
090304

”Försämringen av irakiska kvinnors rättigheter och livsvillkor under ockupationen”
Dr. Souad N. Al-Azzawi, irakisk forskare och biträdande professor i miljöteknik och dessutom specialist på effekterna av utarmat uran, har genomfört en undersökning om den fruktansvärda försämring av kvinnornas levnadsvillkor som sker under USA-alliansens ockupation.
läs artikel om rapporten

Läs rapporten som först publicerades på BRussells Tribunal.
december 2007

Brittiska ORB:s rapport.

Läs mer om kvinnornas situation
Irakiska kvinnoorganisationen Women´s Will
The height of humiliation - Haifa Zangana (Al Ahram 28 juni 2006)
Mitt Irak är i spillror - Yusra Moshtat (SvD 23 juni 2006)
Våldtäkter i Iraks fängelser och fångläger
070307

Senast ändrad: 2011-01-16
.
IrakSolidaritets
Plattform
.

• USA ut ur IRAK – villkorslöst och omedelbart!

• Ett fritt och självständigt Irak!

• Stöd motstånds- kampen!

• Inget svenskt stöd till ockupationen!


----------------------


• An unconditional and immediate US withdrawal from Iraq!

• A free and independent Iraq!

• Support for the resistance struggle!

• No Swedish support to the occupation!


Iraq Solidarity Association in Stockholm

.
Irak
.
International Anti-Occupation Network
.
Fred i Irak är en möjlighet
Le Feyt-förklaringen
Le Feyt forklaring 08.pdf
.
.
IrakSolidaritets
Uttalanden
Läs mer
.

Brännpunkt Irak
(vår tidning)

Läs mer
.
Iraks kulturarv måste räddas
Läs och skriv på!
.
Stöd Iraks akademiker och intellektuella!
Läs och skriv på!
.
USA ut ur Irak
../../page_images/dot.gif
Powered by Enburk
© 2005-2008 IrakSolidaritet | Kontakt: info@iraksolidaritet.se | http://www.iraksolidaritet.se .