www.iraksolidaritet.se
www.iraksolidaritet.se
IrakSolidaritet >> MOTST.RÖRELSEN >> Motståndet ökar i södra Irak
www.iraksolidaritet.se
Motståndet ökar i södra Irak

2   f e b r u a r i   2 0 0 7  -  S i g y n   M e d e r / I r a k S o l i d r i t e t

Den oberoende journalisten Dahr Jamail beskriver hur motståndet mot ockupationen ökar i södra Irak.

Klanerna stärker det väpnade motståndet. Även om shiiter dominerar i södra Irak finns traditionellt även sunnimuslimer i klanerna. 
 

Minst 24 brittiska soldater har dödats och många sårats i södra Irak under de senaste 7 månaderna enligt Iraq Coalition Casualities.
”Vi har länge observerat hur de amerikanska och brittiska ockupationstrupperna gett stöd till dödsskvadronerna över hela Irak, men vi hoppades fortfarande på försoning,” säger en politisk kommentator i Bagdad.


Klanerna stärker det väpnade motståndet. Även om shiiter dominerar i södra Irak finns traditionellt även sunnimuslimer i klanerna. 
 

Minst 24 brittiska soldater har dödats och många sårats i södra Irak under de senaste 7 månaderna enligt Iraq Coalition Casualities.
Amerikanska och brittiska militära ledare kallar motståndsmännen för ”terrorister.” 

”Folk här har alltid hatat den brittiska och den amerikanska ockupationen av Irak och kommit ihåg sina far-och morfäder som kämpade mot de brittiska trupperna (på 20-och 30-talet) med de enklaste vapen”, säger Jassin al-Assadi, en skolrektor från Kut till IPS.

De sekteristiska religiösa krafter som samarbetar med marionettregeringen i Bagdad och med ockupationsmakten har länge försökt hålla tillbaka motståndet. Dessa krafter dominerar i politiska församlingar och har proiranska sympatier. De fick fritt tillträde till södra och norra Irak under sanktionstiden mellan Gulfkriget och invasionen i mars 2003.

USA påtvingade genom FN-sanktionerna den irakiska regeringen ”flygförbudszoner” i norra och södra Irak.
Iraks gränser öppnades alltså för bl.a Iran och Irans regionala stormakts-
intressen.
 

De proiranska miliserna från det irakiska inrikesministeriet utgör en del av de dödsskvadroner som härjar i Irak.

Dahr Jamail skriver i sin artikel att” en politisk kommentator i Bagdad som bad om att bli refererad till som Al-Tamini, berättade för IPS att han tror att ockupationstrupperna samarbetar mycket intimt med dödsskvadronerna.” ”Vi har länge observerat hur de amerikanska och brittiska ockupationstrupperna gett stöd till dödsskvadronerna över hela Irak, men vi hoppades fortfarande på försoning.”

USA:s utnyttjande av dödsskvadroner har klara paralleller till 80-talets Centralamerika.
USA:s dåvarande ambassadör i Honduras ,Negroponte, ordnade träning och finansiering av dödsvadronerna där.

Åren 2004 och 2005 var John Negroponte USA:s ambassadör i Bagdad. Efter det blev han chef för USA:s alla underrättelseorganisationer inklusive CIA. Nu är han personlig rådgivare till Bushadministrationen.Det finns mer än en motstånds-
triangel

Haifa Zangana, irakisk författare och journalist, skriver om motståndet i följande artikel publicerad i The Guardian.

Innan ockupationen fanns ingen ”sunnitriangel” i Irak. Det har överhuvudtaget inte funnits etniskt ”rena” områden. Det har funnits områden med viss majoritet, men alltid mer eller mindre blandade. Ockupationen har medfört det nya språkbruket som spritts över världen i takt med den amerikanska krigspropagandan.
Om motståndet mot ockupationen

Under de senaste veckorna har 3 amerikanska helikoptrar skjutits ner i och runt Bagdad. En helikopter har skjutits ned i Najafområdet. Den 1 februari sköts en Black Hawkhelikopter ner i Ridwaniya.

Varje dag attackerar motståndsrörelsen ockupationsmaktens posteringar i bl.a Bagdad, Ramadi, Al Qaim, Hit, Tikrit, Baiji, Basra, Mosul etc. Vi påminner gärna om den totalt nedtystade attacken mot USA:s största ammunitions-och vapendepå Camp Falcon söder om Bagdad den 10 oktober 2006.

Attacken skedde med stor precision. Enligt oberoende irakiska källor dog många amerikaner. Ockupationsmakten hävdar motsatsen och attacken har tystats ned i media.

Läs mer om vad som verkligen hände. Den brittiska forskaren Sarah Meyer har samlat information på sin blogspot.


Senast ändrad: 2007-10-03
www.iraksolidaritet.se
© 2005-2008 IrakSolidaritet | Kontakt: info@iraksolidaritet.se | http://www.iraksolidaritet.se