www.iraksolidaritet.se
www.iraksolidaritet.se
IrakSolidaritet >> KRIGSBROTT >> USAs tortyrlag
www.iraksolidaritet.se

Medhjälp till tortyr

(Ledarartikel i tidskriften The Nation 16 oktober 2006) USAs Amnesty International anklagar USAs regering för att godkänna tortyr och andra övergrepp. Se nedan.

Det är hårda dagar för författningen. Representanthuset och senaten har godkänt den katastrofala ”kompromissen” som förhandlats fram av senatorerna McCain & Co om presidentens lagförslag om ”fientliga kombattanter”. Det enda som berörs av kompromissen är rättssäkerheten. Lagen berövar de fängslade rätten till överklagan, vidgar presidentens ensidiga makt att besluta vem som är fiende och vilka utfrågningsmetoder som bryter mot Genèvekonventionerna samt undergräver ofrånkomligen lagen om krigsbrott. Lagförslaget tvingades igenom i hast bara ett par dagar efter att den kanadensiska regeringen friade Maher Arar, som ”skickats” av USA till Syrien där han fängslats och torterat i nästan ett år.

Vek sig John McCain och han kollegor i republikanska partiet? Ja. De förrådde i högsta grad de modiga militära officerare och Pentagonjurister som i månader kämpat för rättssäkerheten. Men många demokraters vägran att ställa upp inför denna konstitutionella kris är ännu mer skandalös. I veckor njöt Harry Reid och andra ledare i demokratiska partiet av lyxen att göra ingenting medan McCain och andra republikaner spjärnade emot Vita Huset. Men när en kraftfull demokratisk kampanj hade kunnat sinka lagförslaget tills ett sundare, mindre politiserat läge efter valuppehållet, vägrade en kylslagen senator Reid att ställa sig i vägen: ”Vi vill göra detta. Och vi vill göra det i enlighet med direktiven från högsta domstolen. Vi vill göra det i enlighet med författningen.” Detta oavsett att hela lagförslaget stod i motsättning till författningen.

Som över 300 juristprofessorer skrev i ett brev till kongressledarna är debatten om de fientliga kombattanterna ”ett angeläget prov för vårt lands författningsmässiga och demokratiska värderingar”.

Varken demokrater och republikaner bestod provet.

USA: Kongressen godkänner tortyr och andra övergrepp

WASHINGTON – 29 september 2006 – Genom att godkänna the Military Commissions Act har Förenta Staternas kongress faktisk godkänt brott mot mänskliga rättigheter som USA begår i ”kriget mot terrorismen”. Det säger USAs Amnesty International i ett uttalande.

Denna lagstiftning ställer USA på helt fel sida om internationell lag och förvandlar dålig presidentpolitik till dålig lag. Amnesty International kommer att bedriva en kampanj för att lagen avskaffas och förväntar sig att denna lagstiftning prövas i domstol.

I ”kriget mot terrorismen” har USAs administration tagit till hemliga fängslanden, tvingat försvinnande, lång isolering, obegränsat fängslande utan åtal, godtyckligt fängslande och tortyr eller annan grym, omänsklig eller förnedrande behandling.

Tusentals fångar finns fortfarande i militär USA-fångenskap utan bestämd tidsgräns i Irak, Afghanistan och Guantánamo Bay. Kongressen har svikit dessa fängslade och deras familjer. President Bush har försvarat CIA:s användning av hemligt fängslande och i debatten om the Military Commissions Act har medlemmar av kongressen gjort detsamma. Denna politik är ett tydligt brott mot internationell lag.

Amnesty hänvisar till dessa två länkar:

USA: Justice at last or more of the same? Detentions and trials after Hamdan v. Rumsfeld, 18 September 2006

USA: Rendition – torture – trial? The case of Guantánamo detainee Mohamedou Ould Slahi, 20 September 2006

www.iraksolidaritet.se
© 2005-2008 IrakSolidaritet | Kontakt: info@iraksolidaritet.se | http://www.iraksolidaritet.se