.
|START |Vår verksamhet 
Studiecirkeln       
Kontakta oss      
|Falluja-
insamlingen
|Vad händer i Irak?
Krigsförbrytelser  
Motståndsrörelsen
|"Demokratin" 
Regimen i Irak
Folkrätt             
|Imperalism           
Olja och ekonomi
Iraks grannar      
|Antikrigsopinion 
Vad gör Sverige?
Media & desinfo.
|Vad händer i USA? 
I övriga världen?   
|
.
Föreningen IrakSolidaritet
Irak

. .
Utskriftbar version
.
VAD HÄNDER I IRAK?
KRIGSBROTT
MOTST.RÖRELSEN
USAs ETABL I IRAK
Senast ändrat
2015-09-09
2015-09-01
2015-09-01
2015-08-28
utdrag
2015-08-28
2015-08-28
Joe Biden, Obamas vice-president, på blixtbesök Bagdad 090915Han är djupt impopulär i Irak. Hans delnings-och splittringspolitik upprör irakierna. I Bagdad sammanträder han med USAs ÖB i Irak general Odierno, USAs nye ambassadör Christopher Hill och gröna zonens utrikesminister Zebari. Granateld träffade samma dag gröna zonen, nära USAs befästa mastodontambassad
2015-08-28
Utförsäljningen av Iraks oljaLasse Karlssons artikel, "Fortsatta motsättningar och oklarheter kring Iraks olja", kommer längre ner på denna sida.Utförsäljningen av Iraks olja”Stoppa dessa kontrakt som gynnar de multinationella bolagen och förpassar den irakiska oljepolitiken tillbaka till 20-talet”, säger den irakiske oljeexperten Issam Al-Chalabi som talade i Sverige november 2008 på inbjudan av IrakSolidaritet.”Vi hotas av ekonomisk ockupation”, säger Jaber Khalifa Jaber, chef för parlamentets olje-och gasutskott.De bolag som fick lämna Irak när oljan nationaliserades 1972, bjuds nu åter in av den irakiska klientregimen.
2015-08-28
 
2015-08-26
utdrag
2015-08-26
USA:s ambassadör i Irak Christopher Hill kräver att Irak öppnar fler oljefält för investerare.Mer än en tredjedel av Iraks totala oljereserver ska bjudas ut till de internationella bolagen i december.
.PRESSMEDDELANDEN
SITE-KARTA


BRÄNNPUNKT IRAK
V å r   t i d n i n g
INNEHÅLL
.

USA-militären försöker dölja dödande i Samarra

Av Dahr Jamail och Arkan Hamed Bagdad 12 juni 2006 (IPS) Strax efter Hadditamassakern har rapporter om ett annat övergrepp börjat komma upp. USA-soldater dödade två kvinnor i Samarra och försökte sedan dölja sitt ansvar.

Detta är ett av oräkneliga fall som folk talar om och som nu kommer fram i ljuset.

Enligt en första redogörelse dödades 30 maj Nabiha Nisaif Jassim, 35-årig mamma till två barn, och hennes 57-åriga kusin Saliha Mohammed Hassan när de kördes till Samarras allmänna sjukhus för att Nabiha skulle föda.

Vad som inte rapporterades,  enligt en irakisk människorättsutredare som talade anonymt med IPS, var att bägge kvinnorna sköts bakifrån i huvudet av amerikanska prickskyttar.

"Jag undersökte händelsen själv och bägge kvinnorna sköts bakifrån", sade utredaren. "Nobihas hjärna skvätte ut över hennes bror som körde bilen eftersom hon satt i baksätet."

USA-militären sa att soldater besköt bilen sedan den kört in i "en klart markerad förbjuden zon i närheten av en observationspost" och inte stannade trots "upprepade synliga och hörbara varningar". USA-militären sa i ett uttalande att "skott avfyrades för att stoppa fordonet".

Brodern till den havande kvinnan, Redam Nisaif Jassim, som körde bilen, berättade för IPS att han varken såg eller hörde några varningar från USA-militären. Två män som bevittnade händelsen från ett hus i närheten sa också att de inte sett några varningar.

"Denna typ av amerikanskt dödande förekommer dagligen i Irak", sa Jassim. "De förvarnade inte innan de dödade min syster och kusin. Vi vet naturligtvis att de inte bryr sig om irakiska liv."

USA-militären hävdar att händelsen utreds.

Hadita-slakten där 24 irakier dödades utreds också, dels händelsen i sig dels försöket att dölja den, då den första redogörelsen från marinkåren uppgav bara 15 civila dödsfall och att de orsakat av en vägbomb och av strider med upprorsmän.

Även i detta fall tyder alla tecken på mörkläggning. "Området där de dödades av amerikanerna var helt omarkerat", sa människorättsutredaren till IPS. En varningsskylt sattes upp efter att de två kvinnorna dödats, sa han.

Liksom Hadita-massakern borde denna händelse också utredas både för dödandet och för mörkläggningen, sa han.

Enligt utredaren gjorde USA-soldaterna som dödade kvinnorna inga försök att hjälpa dem efter skjutandet.

Dagen efter kallades Redam Jassim till en polisstation i området. "Amerikanerna erbjöd mig 5.000 dollar och sa att det inte var kompensation utan enligt rutinerna", sa Jassim till IPS. USA-militären brukar betala 2.500 dollar i kompensation för ett irakiskt dödsfall. Jassim säger att han vägrade ta emot betalningen.

USA-militären tillkännagav nyligen i en rapport från försvarsdepartementet till kongressen att 19 miljoner dollar hade betalats i kompensation till irakier förra året. Hälften hade betalts av marinkåren i al-Anbar-provinsen väster om Bagdad.

Militären hävdade att beloppet betalats vid 600 separata händelser, men det är ett väl känt faktum i Irak att den vanliga betalningen för ett civilt dödsoffer är 2.500 dollar.

Ett belopp på 19 miljoner dollar för kompensation med 2.500 dollar per person betyder dödande i tusental.

Jassim berättade för IPS och människorättsutredaren att han ombetts av amerikanernas tolk att underteckna ett dokument på engelska. Familjen och dess släkt bor i en by som heter al-Muta'assim, 40 minuters körväg från huvudsjukhuset i Samarra. De flesta människor där, liksom familjen Jassim, varken talar eller läser engelska.

Sedan han undertecknat dokumentet erbjöds Jassim 2.500 dollar av USA-soldater men han vägrade igen ta emot dem.

"Det är tydligt att amerikanerna både försökte lura honom och mörklägga sitt handlande", sa utredaren till IPS. "Liksom i Hadita behöver denna händelse, liksom så många andra som vi inte kan hålla reda på, utredas i en oberoende utredning, snarare än av USA-militären.

Den amerikanska talesmannen i Bagdad har inte besvarat telefonsamtal eller e-brev.

.
IrakSolidaritets
Plattform
.

• USA ut ur IRAK – villkorslöst och omedelbart!

• Ett fritt och självständigt Irak!

• Stöd motstånds- kampen!

• Inget svenskt stöd till ockupationen!


----------------------


• An unconditional and immediate US withdrawal from Iraq!

• A free and independent Iraq!

• Support for the resistance struggle!

• No Swedish support to the occupation!


Iraq Solidarity Association in Stockholm

.
Irak
.
International Anti-Occupation Network
.
Fred i Irak är en möjlighet
Le Feyt-förklaringen
Le Feyt forklaring 08.pdf
.
.
IrakSolidaritets
Uttalanden
Läs mer
.

Brännpunkt Irak
(vår tidning)

Läs mer
.
Iraks kulturarv måste räddas
Läs och skriv på!
.
Stöd Iraks akademiker och intellektuella!
Läs och skriv på!
.
USA ut ur Irak
../../page_images/dot.gif
Powered by Enburk
© 2005-2008 IrakSolidaritet | Kontakt: info@iraksolidaritet.se | http://www.iraksolidaritet.se .