www.iraksolidaritet.se
www.iraksolidaritet.se
IrakSolidaritet >> MEDIA & DESINFO >> Usel bevakning av
svensk media
www.iraksolidaritet.se

Irakseminariet 2 april 2006:


Usel bevakning av svenska media

AstromSigyn_.jpg
Radioprogrammet Konflikt i P1 hade ett inslag på drygt 11 minuter om dr Entisar Ariabis och Muhamad Tareqs besök i Sverige. Reportern Saam Kapadia var inte nådig mot kollegorna i media:

-Inga svenska media vågar skicka någon medarbetare till Irak på grund av den bristande säkerheten. Ändå hade svenska pressen bestämt sig i förväg att detta inte var intressent. Bara TT och några vänstertidningar, förutom Konflikt, intervjuade de två irakierna, sa Kapadia och fortsatte:

-Det bör man i så fall göra efter att ha hört dem, inte före.

-Mycket av det som de - och andra - säger om dagens situation i Irak är svårt att kontrollera i Stockholm. Ändå återger Konflikt deras utsagor eftersom de upplevs som realiteten i dagens Irak, sa Kapadia.

Dr Entisar Ariabi berättar i Konflikt om försörjningen av mediciner att bristen är akut. 70-100 skadade anländer varje dag till hennes sjukhus Al Yarmouk i Bagdad. Många dör i onödan på grund av brist på läkemedel och förseningar i vägspärrar. Sjukdomar har kommit tillbaka, polio, kolera, TBC och många barn dör av dem.

Saam Kapadia diskuterade hur många irakier som omkommit efter USAs invasion:

Brittiska Iraq Bodycount uppger 34.000-38.000 dödade civila som rapporterats i media.

I slutet av 2004 rapporterade välrenommerade amerikanska forskare drygt 100.000 dödade irakier enligt statistik från en slumpmässigt urval av knappt 1000 irakiska hushåll. De räknade alla döda, både civila och soldater.

-Det finns inga bra siffror, enligt Muhamad Tareq som citeras i Konflikt. Han presenteras som en av dem som avslöjade att USA använde vit fosfor i Falluja.

USA och regeringen i Bagdad förhindrar ordentliga undersökningar om vad kriget kostat i verkliga siffror.

Chefen för bårhuset i Bagdad rapporterade att de fick ta emot 1.600 döda varje månad sedan krigsutbrottet. Det skulle innebära 57.600 döda i bara Bagdad. Han fick fly utomlands efter hot från miliser lojala med regeringen.

Även Washington Post har rapporterat om nedskrivning av siffrorna.

Det är över 300.000 irakier som dött av kriget, enligt uppskattningar som gjorts av de oberoende irakiska människorättsorganisationer som Muhamad Tareq är samordnare för.

Väst blundar för brott som begås i Irak.

Det gäller t ex inrikesministeriets hemliga fängelse. Bagdadregeringens utredning hemligstämplades och USAs inblandning talar ingen om, trots att deras vägspärrar låg runtom fängelset.

-Det är osannolikt att de inte skulle känna till vad som hände där, sa Muhamad Tareq i Konflikt.

Han talade om massakern i Hadita i november 2005. I väst avslöjades den av tidskriften Time.

15 civila, varav flera kvinnor och barn, sköts ihjäl av USA-soldater efter att en amerikansk soldat dödats i ett bombangrepp. Först påstod USA-militären att de dödats av samma bomb som den amerikanska soldaten, men detta avslöjades sedan som en lögn.

Vid ett annat tillfälle i mars 2006 inträffade liknande händelser på en annan plats. Då dödades 11, varav 5 var barn.

Muhamad Tareq sa också i Konflikt att det är vanligt att efter att civila dödats bombar USA-flyg platsen för att försvåra undersökningar.

Muhamad Tareq citeras också om flera vittnesmål om att USAs militärer och CIA placerar tidsinställda bomber i civila bilar. Saam Kapadia ifrågasätter om sådana berättelser är vandringssägner, men berättar också om den bekräftade historien om två brittiska specialsoldater i Basra som greps när de var utklädda till irakier och hade bomber och vapen i bilen.

De greps av irakisk polis, men fritogs nästan omgående av brittiska kommandosoldater. Flera irakier dödades under denna incident och ingen utomstående har kunnat fastställda vilket ärende de två utklädda britterna hade.

Kapadia har funderingar om att skillnaden mellan dikt och verklighet i Irak är oklar.

Men klart är att det är underrapporterat, sa Saam Kapadia.

Lyssna till hela inslaget med dr Entisar Ariabi och Muhamad Tareq av Saam Kapadia i Konflikt via länken nedan. Länken leder till hela första timmen av Konflikt 8 april 2006 och detta inslag inleds efter 43 minuter.
www.iraksolidaritet.se
© 2005-2008 IrakSolidaritet | Kontakt: info@iraksolidaritet.se | http://www.iraksolidaritet.se